Blog

08.08.2017 11:23

Keďže priamo do blogu sa nedá komentovať, pozývam všetkých mojich čitateľov, aby v prípade otázok či komentárov navštívili môj facebook: www.facebook.com/0jedle/

 

04.08.2017 10:41

1. Slaný koláč - ak ho jete vlažný alebo nastudeno, je to ideálne jedlo na horúce dni. Cuketový slaný koláč - nahrubo si nastrúhame dve väčšie cukety, pridáme tri vajíčka, pretlačený cesnak, 100g šunky nakrájanej na kocky, 50g strúhaného syra (nemusí byť), soľ a korenie. Premiešame a pridáme celozrnnú múku podľa potreby (napríklad ryžovú, pohánkovú, pšenovú a podobne). Pečieme vo vymastenom a vysypanom pekáči. Po vychladnutí podávame so šalátikom a cesnakovým dipom.

2. Šalát - akýkoľvek! Mne sa osvedčil šalát z rôznych zelených listov - podľa toho, čo máme doma - a sezónnej zeleniny. Ľahký dressing pripravíme z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. K šalátu sa hodia opečené celozrnné bagetky, vajičko natvrdo alebo naprírodno opečené chudé mäsko.


3. Studená polievka - napríklad bulharský tarator, poznáte? Nastrúhame jednu väčšiu šalátovú uhorku, zmiešame so 150g jogurtu a zriedime sladkou smotanou. Dochutíme kôprom, soľou, čiernym korením a cesnakom. Vychladíme v chladničke a môžeme podávať.


4. Pizza - recept na kysnuté pizzové cesto nájdete asi všade. U mňa je kľúčová paradajková omáčka - zmiešam malý paradajkový pretlak s lyžičkou cukru, lyžicou olivového oleja, dvoma pretlačenými strúčikmi cesnaku, soľou a nasekanou bazalkou. Touto omáčkou potriem korpus a obložím sezónnou zeleninou - cibuľa, paradajky, cuketa, baklažán... Navrch trošičku syra a pečieme!


5. Zeleninové cestoviny - toto závisí od fantázie - najradšej používam dostupnú sezónnu zeleninu napríklad takto: na panvici opečiem do sklovita cibuľu, pridám ošúpanú nakrájanú cuketu a opečiem do zlatista. Pridám nakrájanú paradajku a cesnak a už iba prehrejem. Ochutím bazalkou a soľou. Takúto omáčku použijem na kukuričné, ryžové alebo pohánkové cestoviny. Dá sa doplniť aj chudým mäskom nakrájaným na kúsky.

 

01.08.2017 11:27

Ortuť na teplomeri dávno preskočila tridsiatku a tí, čo nemajú v práci klimatizáciu, preklínajú globálne otepľovanie. Aj stravou si však viete spríjemniť príliš horúce dni.

1. Nejedzte, ak nie ste hladní. Naozaj, niekomu to nerobí dobre a celý deň vie existovať na minerálke a ovocných šťavách. Pokojne si dajte ľahké raňajky, cez deň len ovocie a večeru až neskôr, keď sa trochu ochladí.


2. Viac čerstvého ovocia a zeleniny, menej vareného jedla. Šalát vám v tejto horúčave pomôže určite lepšie ako kapusta a knedľa.

3. Pitný režim! Na ochladenie sú najlepšie vlažné nápoje, nie studené. Tie studené si telo musí najprv zohriať na svoju teplotu a pri tom míňa energiu a zohrieva aj samé seba. Ideálne pite čo najviac vody, prípadne vlažný nesladený bylinkový alebo zelený čaj. Maškrtníci ocenia limonádu alebo ľadový čaj osladený trochou medu.


4. Okrem šalátov a čerstvého ovocia vyskúšajte aj rýchle mäsko na prírodno, napríklad s varenou zeleninou alebo malým šalátikom. Cestoviny s kopou zeleniny ale bez syra vám určite urobia lepšiu službu ako lasagne bolognese.

5. Vyskúšajte domáce nanuky - rozpučíme ovocie (maliny, ríbezle, banán, marhule, kiwi...), pridáme trochu javorového sirupu na osladenie a plníme do nanukových formičiek. Vieme vytvoriť aj farebne atraktívne dúhové nanuky pre deti.


Tak sa držte v tom teple!

26.07.2017 11:18

Je čas ríbezlí a tak vám ponúkam môj obľúbený recept na nadýchaný ríbezľový koláč so snehovou čapicou.

Oddelíme 4 žĺtka od bielkov, do žĺtkov pridáme vanilkový cukor, 100g javorového sirupu, 100ml oleja a 100ml mandľového mlieka. Vymiešame a pridáme 150g mletých orieškov,100g cícerovej múky a polovičku prášku do pečiva. Z bielkov vyšľaháme hustý sneh. Medzitým si očistíme 300g ríbezlí. Polovicu snehu pridáme do cesta, vylejeme na vymastený a vysypaný plech a pridáme ríbezle. Pečieme asi 20 minút na 170 stupňov. Medzitým pridáme do zvyšných bielkov 3 lyžice cukru a znova našľaháme. Po 20 minútach koláč vyberieme, navrstvíme sneh a dáme dopiecť, dokým snehová čapica nezačne hnednúť.

29.06.2017 11:04

V poslednom čase som narazila na celkom zaujímavú a krásnu vec - tapiokové guľôčky. Dá sa z nich urobiť veľmi pekný, chutný a zdravý puding.

Ja som ho urobila takto. Do hrnca som naliala 2dcl mandľového mlieka (môže byť aj klasické mlieko, ovsené a podobne), nasypeme za hrsť tapiokových guľôčok (neprežente to s množstvom, zväčšia svoj objem) a varíme cca 10-15 minút. Puding by mal zhustnúť, guličky napučať a zmäknúť. Podávame s medom, kakaom, škoricou, ovocím podľa chuti, alebo ako ja, s domácim malinovým džemom.

27.06.2017 10:25

Teploty sa pomaly šplhajú nad tridsiatky a deti i dospelí ledva vládzu dýchať, nieto ešte jesť varené jedlo. Prichádza čas čerstvého ovocia! Ale čo s deťmi, ktoré ohŕňajú nos aj nad ošúpaným jablkom a malinami priamo z kríka? Dnes vám prinášam zopár tipov, ako vyberavého drobca presvedčiť, že chutné sladké ovocie sa oplatí ochutnať.

1. Prezentácia je základ - deti jedia hlavne očami. Naservírujte to lákavo a deti sa o ovocie pobijú. Skúste pozriet inšpirácie napríklad tu: www.pinterest.com/pin/195273333824547015/

U nás sa najviac jedáva, keď sme práve von. Kvôli tomu som zadovážila kvalitnú a peknú delenú dózičku, v ktorej nosíme ovocie a iné jedlo na výlety a ihrisko. Vyzerá to nádherne a deti z nášho ´slona´ jedia veľmi radi.

2. Pravidelnosť - ponúkajte deťom ovocie každý deň na desiatu, na olovrant, či ako dezert po obede. Postupne si na to zvyknú a začnú ovocie považovať za bežnú súčasť svojej stravy. Vždy, keď prídu pýtať keksíky a sladkosti, ponúknite im slivku či hrsť malín. Ak sú naozaj hladní, vyskúšajú.

3. Vždy na očiach - každý deň pripravte na stolík v obývačke tanier s očisteným ovocím a nechajte ho na očiach. Svojich konzumentov si určite nájde, hlavne, ak bude pekne farebne a atraktívne naservírovaný.

4. Pomiešajte nové so známym - niektoré deti sa zablokujú, ak im nasilu budete nútit neznáme druhy ovocia. Ale ak na misu nakrájate známe jabĺčka, hrozno a pridáte napríklad nové kivi či jahody, deti premôže zvedavosť a možno to vyskúšajú.

5. Skúšajte čerstvé aj tepelne upravené - ak aj napriek všetkým trikom a zaujímavému servírovaniu váš tvrdohlavec odmieta, skúste mu ovocie zakamuflovať do varených pokrmov a koláčov. Nastrúhané jablko alebo popučený banán do muffinov, žemľovka či ryžový nákyp s ovocím alebo kompót ako príloha s mäsu s ryžou.

19.06.2017 10:22

Akurát som pribrala pár kíl. Nepríjemné. Ale stáva sa to často. Otázka je, prečo?

Každý z nás chce byť zdravý a mať pekné a štíhle telo. Pre mňa je motiváciou hlavne to zdravie, hoci príjemný pohľad do zrkadla tiež poteší. Niekedy ale prevládnu krátkodobé pôžitky v podobe koláčov, dezertov, hranolkov a čokolády, a s naším zdravím to ide dolu vodou. Podobne aj so štíhlosťou. Ako to zmeniť?

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným. Tak sa teda pripravte. Naplánujte si čo budete jesť a nakúpte podľa zoznamu. Nebudete mať doma nezdravé hlúposti, ktoré vás budú lákať. Do práce si vezmite zdravé pochúťky na zahryznutie, ako sú ovocie, orechy, prípadne domáci koláč z celozrnnej múky. AK musíte obedovať mimo domu, je to už len o tom sebaovládaní a správnej voľbe. Vo väčšine reštaurácií nájdete aj šaláty, alebo si dajte iba mäsko bez prílohy s malým šalátom. Dobrou variantou je tiež hustá zeleninová polievka.

Pre mňa je najťažšie odolať, keď som doma a nudím sa a viem, že tá čokoláda alebo čipsy sú niekde tam v skrinke. Na to pomáha len nemať to doma a poriadne sa zamestnať. Je krásne vonku, vezmite deti na prechádzku, na ihrisko, kúpalisko či do lesa. Ako bonus pri pohybe spálite aj kalórie a vylepšíte si náladu.

Aké máte vy stratégie, ako odolať pokušeniu? Napíšte mi na FB: www.facebook.com/0jedle

 

15.06.2017 13:19

Po dlhšom čase pridávam znova ďalšie recepty - tentokrát na šaláty, ktoré dobre padnú v týchto horúčavách.

1. Svieži šalát z polníčka s prepeličími vajíčkami - umyjeme lístky polníčka a hlávkového šalátu. Natrháme do misy, pridáme nakrájané cherry paradajky a uhorku. pokvapkáme panenským olejom s bazalkou, citrónom a posolíme. Servírujeme s prepeličími vajíčkami natvrdo a celozrnnou hriankou.

2. Letný šalát s morčacím mäsom - umyjeme a natrháme zmes hlávkového a ľadového šalátu. Pridáme nakrájanú bielu reďkovku, paradajku a jablko. Na panvici osmahneme kúsky osolených a okorenených morčacích pŕs. V mise zmiešame zeleninu, pridáme jogurtový dresing (biely jogurt, soľ, cesnak) a navrch naskladáme mäso.

3. Rukolový šalát s bezlepkovým osúchom - Umyjeme rukolu a ľadový šalát, v mise ich zmiešame s nakrájanou žltou paprikou a cherry paradajkami. Pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Pripravíme si osúch - zmiešame 100g bezlepkovej múky, štipku soli, a vodu podľa potreby, vymiesime husté cesto, z ktorého vyvaľkáme tenké placky. Tie opekáme na suchej panvici kým sa nezačnú tvoriť pľuzgieriky. Omastíme ghee alebo maslom. Šalát podávame s osúchmi a vajíčkom natvrdo.

22.05.2017 11:08

No, možno už je trochu ku koncu sezóny, ale predsa, ponúkam vám tri recepty, ktorými obohatíte svoj jedálniček o túto vynikajícu sezónnu a veľmi zdravú zeleninu. Ja používam radšej zelenú, pretože je mäkšia a nie je potrebné ju šúpať.

1. Špargľa v slaninovom kabátiku - 2 porcie
16ks zelenej špargle varíme 12-15 minút vo vode s lyžičkou soli, cukru a octu. Po uvarení vyberieme z vody a necháme trošku vychladnúť. Po 4ks zabalíme do plátku natenko narezanej slaniny a sprudka opečieme na panvici na ghee alebo masti. Podávame s varenými zemiakmi a zeleným šalátikom.

2. Šalát so špargľou a morčacím mäsom - 2 porcie
Špargľu (cca 6ks) uvaríme ako v predchádzajácom recepte. Na panvici medzitým opečieme kúsky osoleného a koreneného morčacieho masa (200g). Vo výpeku z mäsa upečieme aj 4 hrianky a napokon na kúsky nakrájanú uvarenú špargľu. Pol väčšej hlávky hlávkového šalátu umyjeme a najtrháme do misy. Pridáme jedno väčšie nakrájané jablko a 6 ks nakrájaných väčších reďkoviek. Pridáme špargľu a premiešame. Nakoniec si pripravíme dresing - lyžica olivového oleja, lyžica citrónovej šťavy, soľ a korenie. Na tanier servírujeme šalát, pokvapkáme dresingom, navrch navrstvíme mäso a priložíme hrianky.

3. Špargľová krémová polievka - 2 porcie
V hrnci opečieme na masti jednu nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáma 10ks umytej zelenej špargle, dva ošúpané nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Pridáme soľ, korenie a červenú papriku. Varíme cca 20 minút, rozmixujeme a na záver pridáme trochu mandľového mlieka alebo smotany.

18.05.2017 11:30

Už rastú prvé jarné reďkovky, tak čo s nimi? Vynikajúci a sýty šalátik. Potrebujeme zväzok reďkoviek, 2 vajíčka, pažítku, dve lyžice kokosového bieleho jogurtu (alebo aj klasického), soľ, korenie. Vajíčka uvaríme natvrdo, nadrobno nakrájame reďkovku a pažítku. Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, zmiešame so zeleninou a jogurtom a ochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnnou hriankou s cesnakom.

Foto nemám, zjedlo sa skôr než som stihla odfotiť :)

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>