Blog

12.04.2017 11:39

Ak ste ako ja, robíte aj na Veľkú noc klasický zemiakový majonézový šalát. V tradičnej forme je to ale kalorická bomba. Skúsme to trochu odľahčiť.

Suroviny: 1kg zemiakov (uvarené a ošúpané), dve väčšie jablká, 1 menšia cibuľa, 5ks kyslých uhoriek, 2 na tvrdo uvarené vajíčka, 200g uvareného hrášku, 150g uvarenej na kocky alebo kolieska nakrájanej mrkvy, 250g bieleho jogurtu, 200g nízkotučnej majonézy, soľ, korenie.

Postup je jednoduchý: všetko nakrájame a zmiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti. Najlepšie chutí vychladený a na druhý deň, pozor však, ak máte problém s rozkladaním histamínu v strave. V tom prípade vynechajte uhorky a konzumujte radšej okamžite.

Dobrú chuť!

03.04.2017 10:57

Občas si je potrebné dopriať aj niečo sladké. Ak si to pripravíte doma, máte istotu, že ste tam dali len samé kvalitné suroviny.

Moje domáce Rafaello je z troch surovín, zdravé a jednoduché. Potrebujeme kokosové maslo alebo kokosový tuk, kokos a kokosový cukor. Teda vlastne toto Rafaello je 100 percent kokos :)

Kokosové maslo zohrejeme, aby sa s ním lahšie pracovalo. Potrebujeme cca 150g. Pridáme cca 70g kokosového cukru a 200g kokosu - dáme menej a postupne dosypeme aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Hmotu poriadne premiesime a necháme trochu stuhnúť v chladničke - aspoň pol hodinu. Tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v kokose a necháme v chladničke stuhnúť.

 

30.03.2017 11:32

Tuky zohrávajú v našom tele velmi dôležité úlohy. Fungujú ako zásobáren energie, rozpúštajú niektoré vitamíny, vytvárajú izoláciu proti nepriaznivým poveternostným podmienkam. Ale veľa z nás sa díva na tuky ako na zlo. Je pravda, že niektoré druhy tukov vo väcšom množstve môžu mat na organizmus negatívne účinky, ale mnohé tuky sú velmi zdravé a môžu pomôct aj s chudnutím.


Tuky, ktoré prijímame v strave, sa delia podla pôvodu na rastlinné a živočíšne. Vo všeobecnosti sa traduje, že tie živočíšne sú škodlivé a rastlinné zasa velmi zdravé. Nemusí to byť však vždy úplne tak. Jasné, že nie je zdravé jest na kilá slaninu a bôčik, na druhej strane ak varíme na lyžičke masti alebo si dáme kúsok syra, organizmus dostane cenné vitamíny a minerály. Ja by som sa živočíšnych tukov, najmä tých z mlieka, až tak nebála.

Ak tepelne upravujete pokrm na rastlinnom oleji, predpokladám, že používate žltý rafinovaný olej. Rafinovaný je však zbavený arómy a všetkých cenných látok, aby sa tak skoro nepokazil. Ak používate panenské rastlinné oleje, tie sa dlhým skladovaním a tepelnou úpravou znehodnocujú, ba môžu sa v nich vytvorit aj škodlivé látky. Výnimkou je kokosový olej, ten dobre znáša vysoké teploty.

Takže ako teda? Ja pri varení striedam kokosový olej a rôzne druhy masti. Použijem iba minimálne množstvo tuku a rôzne druhy panenských rastlinných olejov pridávam do jedla až po uvarení. Na pečenie použivam kokosový olej, ghee alebo mandľové maslo.

Okrem delenia na rastlinné a živočíšne sa tuky delia aj podla obsahu mastných kyselín. Každý tuk sa skladá z mastných kyselín, v rôznom pomere z nasýtených, mono-nenasýtených a poly-nenasýtených. Vo všeobecnosti platí, čím viac je mastná kyselina nenasýtená, tým je zdravšia ale zároven sa aj rýchlejšie kazí. Napriek tomu sú pre náš život dôležité aj tie nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v živočíšnych tukoch. Sú potrebné na stavbu membrán, tukovú izoláciu, rozpúštanie vitamínov a podobne.

Pozrime sa ešte na poly-nenasýtené mastné kyseliny. Oleje s ich obsahom sa rýchlo kazia a preto sa musia skladovat v chladnicke, v tmavej flaši a rýchlo spotrebovat. Najdôležitejšie z tejto skupiny sú omega-3 a omega-6. V našej západnej strave je nadbytok omega-6 mastných kyselín, čo je pre organizmus škodlivé. Preto je potrebné dodať telu čo najviac omega-3 mastných kyselín, aby sa pomer aspoň trochu vyrovnal. Nachádzajú sa najviac v studenovodných rybách a morských plodoch, rybom tuku, menej v rastlinných zdrojoch ako je ľanový olej a ľanové semienka, ešte o nieco menej v rôznych orechoch.

Takže na záver - nebojte sa tukov, pomáhajú nám. Len ich je potrebné striedat a konzumovať s mierou rôzne rastlinné i živočíšne. Navyše, vyšší podiel tuku v strave spôsobuje, že sa lepšie zasýtite a pocit sýtosti vydrží dlhšie. Toto môže pomôcť aj pri redukčnej diéte, kde obmedzujeme množstvo sacharidov.
 

01.03.2017 11:31

V prvej časťi článku som sa venovala hlavne potravinám, jedlu a jeho čerstvosti. To vám povie aj akýkoľvek lekár - dodržiavajte HIT diétu. Ale nie je to zďaleka všetko.

Veľkým problémom pri histamíne je aj stres. Ak ste v dobrej nálade, všetko je v pohodičke, tak vás možno ani celá paradajka neskolí. Ale keď už ráno nestíhate, náhlite sa, kričíte na deti a potom po ceste stúpite do mláky, do práce dorazíte v poriadnom strese. Ak sa k tomu pridružia aj problémy v práci, obed do seba rýchlo nahádžete a príznaky na seba nenechajú dlho čakať.

Celkovo u mňa zaberá dobrá nálada, pozitívne nastavenie a tešenie sa z maličkostí. Cestou do práce si pustím rádio a spievam si spolu s ním, tak ma ani zápchy nerozhádžu. Teším sa na dobré jedlo, ktoré si uvarím, i na obľúbený seriál. Užívam si chvíľky strávené s dcérkou a veľa sa smejeme.

Všimla som si, že ma veľmi energeticky dobíja pobyt v prírode, alebo aspoň vonku. Kedže bývam v meste, tú ozajstnú prírodu si doprajem možno raz týždenne. Ale aspon sedieť chvíľku na lavičke, dýchať jarný vzduch a pozorovať západ slnka veľmi pomáha. Alebo taká dúha pri pohľade z okna v práci, čo poviete?


Na druhej strane ma v poslednom čase dosť stresuje príprava jedla a jeho konzumácia. Stále sledujem, čo môžem a čo nemôžem a vopred očakávam, že mi bude z jedla zle. A často si to aj privolám. Jasné, je potrebné si to sledovať, ale rovnako je potrebné sa snažiť to robiť s ľahkosťou a veriť si, že si uvaríte chutne a neublíži vám to. Držím palce!

23.02.2017 11:38

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí počuje u svojho alergológa diagnózu histamínová intolerancia. Už menej však počujete podrobné rady ako sa stravovať a zmeniť životný štýl, aby nám jej príznaky neznepríjemňovali život. Ja sama som v tom len začiatočník a zisťujem, že je veľmi komplikované sa v tom zorientovať.

Väčšina lekárov vám odporučí diétu a tu hneď začínajú problémy - po prvé, len úprava stravy nestačí a po druhé, odporúčania na úpravu stravy si často odporujú a nájdete niekoľko rôznych zoznamov povolených a zakázaných potravín. Moja lekárka mi odporučila známu brožúrku Dr. Hrubiška. Tá obsahuje aj zoznam povolených a zakázaných potravín, spracovaný je však na môj vkus veľmi všeobecne. Napríklad tam vôbec nenájdete informáciu, čo sa myslé pod pojmom čerstvé potraviny a pokrmy, ani ako dlho je možné a či vôbec skladovať mäso.

Druhý zoznam je tzv. Švajčiarsky zoznam. Ten je spracovaný veľmi podrobne, rovnako aj dosť prísne. Stále tam chýbajú podrobné informácie o dobe skladovania potravín a pokrmov. Samozrejme, je potrebné aby jedlo bolo čo najčerstvejšie, ale čo to znamená? Jablko práve odtrhnuté zo stromu je ok, ale také, ktoré skladujem napríklad mesiac už nie? A čo mám potom jesť v zime, keď nič nerastie?

Sama pre seba sa snažím stanoviť si nejaké mantinely, aby som nebola otrokom varenia a prípravy jedla. Jedlo varím denne čerstvé, občas dojem aj na druhý deň, ale maximálne do 24h. Rovnako aj pečené veci, koláče a podobne. Zeleninu a ovocie sa snažím vždy kúpiť na farmárskom trhu, čo najčerstvejsie a spotrebovat do týždňa. Takto mi stačí ísť tam raz do týždňa a nie som otrokom nakupovania.

Mäso je kategória, z ktorej mám najväčšie obavy. Preto som si kúpila z farmy Lúčny dvor celú morku, ktorú zabili ešte v ten deň a hneď mi ju doviezli. Časť som hneď pripravila a zjedla a zvyšok rozporcovala na jednotlivé porcie a zamrazila. Nabudúce skúsim kúpiť podobne čerstvého králika.

V ďalšej časti si napíšeme o iných faktoroch, ktoré vplývajú na vyplavovanie histamínu v tele.

16.02.2017 11:30

Zeleninový prívarok je príjemná alternatíva mäsovým jedlám, zasýti a ešte je aj zdravý. Ako teda na prívarok?

1. Prívarok zo sladkej bielej kapusty - na bravčovej masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu, trošku orestujeme a zalejeme vodou. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a ochutíme: lyžička cukru, lyžička soli, trochu citrónovej šťavy, červená sladká paprika, rasca. Varíme, kým kapusta nezmäkne a šťava trošku zhustne z čiastočne rozvarených zemiakov. Podávať môžeme s klobáskou, volským okom alebo samostatne.

2. Kelový prívarok na kyslo - opražíme si nakrájanú cibuľu na oleji, pridáme na pásiky nakrájaný kel a zemiaky, zalejeme vodou a varíme. Osolíme, pridáme lyžicu až dve octu podľa chuti, bobkový list. Podávame samostatne, alebo s vareným vajíčkom.

3. Mrkvový prívarok - cibuľu si nadrobno nakrájame, očistíme mrkvu a nakrájame na kolieska. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mrkvu, trochu múky a krátko orestujeme. Zalejeme vodou a varíme kým mrkva nezmäkne a šťava nezhustne. Dochutíme soľou, troškou medu a čili. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi a šalátom.

09.12.2016 20:44

Pred pár týždňami som po dlhom čase znova nakúpila čerstvú zeleninu a iné potraviny na debničkári.sk. Chcem sa s vami podelit o moju skúsenosť.

Začnem kvalitou tovaru. Objednávala som zeleninu a ovocie, bio i z dvora. Ďalej to bolo mäso, vajíčka, mliečne výrobky a nejaké trvanlivé potraviny. Najviac som bola spokojná s mäsom - lepšie som dávno nejedla. Objednávala som teľacie na guláš, a dostala som vynikajúci mäkkučký a šťavnatý kúsok. Zelenine a ovociu tiež nie je čo vyčítať, všetko bolo čerstvé a v super kvalite. Bohužiaľ musím spomenúť vajíčka. Tie som nemala možnosť vyskúšať, keďže mi nabalili vajíčka jeden deň pred dňom spotreby. Momentálne stále riešim s debničkármi nápravu, uvidíme.

Organizácia tiež trochu pokrivkáva. Prvú objednávku som urobila cez e-shop a zaplatila prevodom. Tri dni sa neozvali a až keď som im napísala, vysvitlo, že objednávku neevidujú. Pritom mne prišiel potvrdzujúci e-mail a aj výzva na zaplatenie. Keď sa to zistilo, komunikovali už profesionálne a veľmi promptne zabezpečili novú objednávku. Keďže nová objednávka bola v o niečo nižšej sume, požiadala som o vrátenie zvyšnej sumy. Stále čakám, uvidíme ako to bude po víkende.

Celkovo mám teda veľmi zmiešané pocity. Tovar je kvalitný a stojí za to si priplatiť. Na druhej strane ale riskujete, že dostanete tovar tesne pred koncom doby spotreby, alebo bude problém s vrátením peňazí či niečo iné. Mala som však pocit, že páni sú veľmi pohodoví a všetko sa napokon vyrieši. Ako to celé skončí, ešte samozrejme napíšem.

Edit 27.12.2016: Debničkári mi peniaze napokon vrátili, za vajíčka takmer po záruke i tie peniaze, ktoré som zaplatila navyše. Trvalo to síce viac ako tri týždne, na druhej strane som svoje peniaze dostala, takže to je pre mňa pozitívum.

11.10.2016 17:38

Muffiny sú pre deti veľmi obľúbený dezert. V rámci nich môžete do deciek dostať aj u niektorých neobľúbenú zeleninu. Napríklad takto:

Mrkvovo banánové muffiny - rozpučíme jeden banán, nastrúhame dve stredné mrkvy a primiešame jedno vajce. Do cesta pridáme 1dcl oleja, 1 vanilkový cukor, 4 lyžice medu a lyžičku škorice. Vmiešame 150g pohánkovej múky, 50g makovej múky a 100g celozrnnej ryžovej múky zmiešanej s polovicou prášku do pečiva a 1 dcl mandľového mlieka. Pečieme cca 30 minút v papierovými košíčkami vystlanej muffinovej forme pri 160 stupňoch. 

Cuketové muffiny - nastrúhame najemno jednu väčšiu cuketu, pridáme jeden popučený banán, vajíčko a nadrobno nakrájanú hrsť datlí. Do cesta pridáme 1dcl oleja a 5 lyžíc hnedého cukru. Vmiešame 250g múky (mix pohánkovej, ryžovej a trochu ľanovej) s lyžičkou sódy bikarbony a 1dcl ryžového alebo kravského mlieka. Pečieme cca 40 minút pri 160 stupňoch.

Muffiny z hokaido tekvice - tekvicu očistíme a najemno nastrúhame - potrebujeme asi 200g očistenej tekvice. Do tekvice pridáme 5 lyžíc medu alebo javorového sirupu, lyžičku škorice a deci oleja. Pridáme 250g pohánkovej múky, polovicu prášku do pečiva a 1dcl mandľového mlieka. Na záver pridáme nasekané pekanové orechy a horkú čokoládu. Pečieme 40 minút pri teplote 160 stupňov.

13.09.2016 11:29

Vianoce sa pomaly blížia a tí, ktorí trpia histamínovou intoleranciou sa už márne olizujú pri pomyslení na dobrú poriadne kyslú vianočnú kapustnicu. Nemusí to ale byť tak, vyskúšajte jej nízkohistamínovú náhradu. Ak netolerujete kel, skúste bielu kapustu alebo jej čínsku sesternicu.

A teraz ako na to - na oleji speníme cibuľku, pridáme umytý a na rezančeky nakrájaný kel. Zalejeme vodou, osolíme a okoreníme, pridáme rascu. Pridáme sušené slivky, kto toleruje, môže aj trošku sušených hríbov, 2 väčšie ošúpané na kocky nakrájané zemiaky. Najväčší oriešok bude asi klobása. Ja som to vyriešila vyvarením kúska čerstvého mastnejšieho mäsa (napríklad hovädzieho) a pridaním lyžičky sladkej červenej mletej papriky a 2 strúčikov pretlačeného cesnaku. Varíme domäkka. Na záver potrebujeme polievku poriadne dokysliť. Použijeme opäť to, čo tolerujeme - ja dávam citrónovú šťavu, môžeme aj nekvasený ocot.

Dobrú chuť!

30.08.2016 16:37

Často sa ľudia na mna obracajú s otázkou, ako by mohli schudnúť alebo akú diétu im poradím. Je to určite dobrý prvý krok, ako sa začať zamýšľať nad tým, čo jeme. Ale radšej by som išla aj ďalej: Prečo by sme mali jesť veci, ktoré nám prospievajú?

Pre mňa osobne je motivácia jasná. Trápi ma veľa rôznych neduhov, z ktorých žiadny sám o sebe nie je vážny, ale všetky dokopy vedia byť celkom nepríjemné. Kvôli tomu si vážim deň, kedy ma nič nebolí alebo netrápi. A tak sa snažím, aby takýchto dní bolo čím viac.

Okrem zrejmých vecí ako počúvať rady lekárov a brať lieky ktoré nám predpíšu, ak sme chorí, je vylepšenie životného štýlu velmi prospešná vec, ktorá zdravie dokáže enormne podporiť. Samozrejme, životný štýl zahŕňa nielen pestrú a vyváženú stravu, ale aj dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, pokoj, čo najmenej stresu a čas pre seba.

Preto je podľa mňa motivácia schudnúť iba prvým krokom na ceste k zdraviu. Je potrebné si uvedomiť, že v dvadsiatke je zdravie takmer vždy samozrejmosťou, no neskor si ho treba pestovať a hýčkať. A práve pestrá a vyvážená strava plná potrebných vitamínov a minerálov je jedným z pilierov, na ktorom naše zdravie stojí.

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>