Blog

18.08.2016 11:22

Prívarky sú často podceňované a ľudia nad nimi ohŕňajú nos. Pravda je však taká, že zjete na posedenie veľké množstvo zeleniny, máte teplé a lacné jedlo a to všetko rýchlo a v jednom hrnci.

Dnes si dáme napríklad kapustový:

Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu a podlejeme vodou. Osolíme, pridáme sladkú cervenú papriku a bobkový list. Dusíme asi pol hodinu, potom pridáme nakrájané zemiaky a dusíme kým nezmäknú. Dochutíme citrónovou šťavou a podávame samostatne či s volským okom. Dobrú chuť!

19.05.2016 16:59

Tento článok po dlhom čase nebude o receptoch. Len sa chcem pochválit - konečne sa mi podarilo niečo si vypestovat a tak som mala na večeru šalát z vlastnej záhradky. Pripájam foto:

 

Okrem šalátu boli aj malinyyyyy :)

A egreše:

Mňam a čerstvej zeleninke a ovociu zdar! :)

05.02.2016 22:04

Vtip týchto keksíkov je v tom, že neobsahujú skoro žiadnu múku, sú bez cukru a pritom veľmi chutné. Recept je veľmi variabilný, dá sa upraviť podľa toho, čo máte doma. 

Tu to teda je: 

80g mletých alebo podrvených orechov, orieškov alebo mandlí, alebo rôzna kombinácia

60g múky pohánkovej, bezlepkovej, alebo akejkoľvek :)

3 lyžice oleja alebo iného tuku

2 lyžice medu, javorového sirupu alebo iného sladidla

pol prášku do pečiva alebo iného kypriaceho činidla

jeden menší popučený banán alebo 70g jablkového pyré, či iného pomixovaného ovocia

Všetky ingrediencie sa zmiešajú a na pečiaci papier dáme guľôčky vytvarované z cesta, ktoré následne spučíme na tvar keksíkov. Pečieme cca 15 min pri 180 stupňoch. 

Upiekla som to okolo 16h poobede a o deviatej večer už nebol ani jeden :)

08.12.2015 14:44

Na tomto koláči je super, že nemusíte strúhať a čistiť jablká. A navyše, je bez mlieka a chutí ako keby v ňom bol tvaroh.

Najprv si pripravíme cesto na korpus. Potrebujeme cca 150g rastlinného masla, 150g bezlepkovej múky (ja som použila Schar pattiserie), 100g cukru a štipku soli. Vypracujeme krehké cesto a dáme do chladničky stuhnúť.

Plnka je veľmi jednoduchá. Zmiešame asi 800g jablkového pretlaku alebo výživy s 3 vajcami, 100g cukru, pol lyžičkou škorice a vanilkovým cukrom.

Cesto roztlačíme do okrúhlej formy tak aby dohora trčal cca 2cm okraj. Do toho nalejeme plnku a pečieme asi hodinu pri 180 stupňoch. Neskôr teplotu trošku znížime. 

Kým sa koláč pečie, pripravíme si na panvici karamel. Na panvicu dáme 3 lyžice vody, 100g cukru a pol lyžičky soli. Urobíme karamel a polejeme ním ešte horúci upečený koláč. Necháme v chladničke stuhnúť.

 

18.11.2015 14:30

V týchto chladných dňoch sa treba niečím poriadnym ohriať. Husté sýte zeleninové polievky sú na to ideálne a keď navaríte celý kotol, vydrží vám niekoľko dní.

Ja robievam tieto polievky z rôznych druhov zeleniny. Moja dcéra má rada polievku zelenú - teda hráškovú alebo brokolicovú. Okrem toho často robievam aj tekvicovú, mrkvovú či karfiolovú. Recept je v podstate veľmi jednoduchý - na cesnakovom olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme zeleninu, jeden dva zemiaky na zahustenie a zalejeme vodou. Osolíme a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme v mixéri, ale nepoužijte tyčový, ten to nerozmixuje úplne na krém. 

 

Takáto základná polievka sa dá rôzne dochucovať. Napríklad do hráškovej dávam trochu mandľového mlieka a čierne korenie. Brokolicová a karfiolová sa kamaráti s červenou mletou paprikou a sušenou zeleninou. Mrkvovú dochucujem zvyčajne kvapkou medu a štipkou čili. Do tekvicovej zvyknem pridať trošku majoránky a bobkový list. 

Takáto hustá polievka je vhodná na večeru alebo aj ako hlavné jedlo s kúskom opečeného toastu. Dobrú chuť!

11.11.2015 19:29

Počet ľudí s alergiou na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciou laktózy sa kazdý rok zvyšuje. Poradím vám, čím pri varení nahradiť tieto výrobky a zabezpečiť si prísun vápnika a vitamínov.

Samotné sladké mlieko sa pri varení až tak často nepoužíva. Ak áno, dá sa nahradiť rastlinným mliekom. Pri pečení je podľa môjho názoru najchutnejšie mandľové. Ak vám pri varení prekáža jeho sladšia chuť, skúste ryžové. Mandle navyše obsahujú aj veľa vápnika. V prípade že potrebujete nahradiť smotanu, existujú rastlinné smotany, alebo stačí rastlinné mlieko a omáčku zahustíte napríklad škrobom. Šľahačka je najproblematickejšia, ale existujú aj rastlinné šľahačky v spreji.

Jogurt a kyslá smotana sú pre mňa zatiaľ najtvrdší oriešok, lebo špecifickú kyslú chuť ťažko nasimulujete niečím iným. Pri teplých jedlách používam ryžovú smotanu a citrónovú šťavu na okyslenie. Dá sa použiť aj lyžica majonézy, napríklad do zemiakovej kaše. Majónézu alebo tatársku omáčku využijete aj pri príprave dresingov na šaláty. 

A čo syry a maslo? Existuje vajíčkový syr, ale pre mňa to nie je veľmi chutné. Ak môžete sóju, tak samozrejme vyskúšajte tofu a jeho variácie. Namiesto masla pri varení môžete použiť skoro vždy olej. Ale ak potrebujete urobiť maslový krém napríklad na tortu, či upiecť krehké pečivo, je to horšie. V tomto prípade musím odporučiť čiastočne stužené rastlinné tuky, ktoré sú určené na natieranie na chlieb. Je potrebné ale pozorne prečítať zloženie, či neobsahujú mliečne zložky.

06.11.2015 19:33

Dieťa vás neustále ťahá za nohu a úpenlivo plače, ak sa s ním okamžite nejdete hrať. A manžel je o chvíľu doma. Skúste tieto rýchle a jednoduché jedlá.

1. Zeleninové rizoto - nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme na oleji, pridáme mrazenú zeleninu a hrnček ryže a podlejeme vodou. Osolíme, pridáme trošku kari korenia a varíme domäkka.

2. Anglická zelenina s volským okom a pečenými zemiakmi - menšie zemiaky nakrájame na mesiačiky a dáme piecť do rúry. Medzitým si v hrnci opražíme cibuľku, pridáme mrzenú zeleninu, osolíme, pridáme červenú mletú papriku a varíme. Na panvici pripravíme volské oko.

3. Grilovaná zelenina s pečenými zemiakmi - na väčší plech naukladáme na jednu polovicu na mesiačiky nakrájané zemiaky, na druhú očistenú a nakrájanú zeleninu (oranžová tekvica, cuketa, paradajky, papriky, mrkva, pór, cibuľa...). Zemiaky a zeleninu osolíme, na zeleninu pridáme aj korenie podľa chuti - napríklad bazalka, oregáno, sušený cesnak.

06.11.2015 17:55

Pre mňa sú šaláty vo väčšine reštaurácií veľmi nudné. Nakrájané paradajky, papriky, ľadový šalát a kupovaný dresing? Nič pre mňa. Ak chcete do seba aj v tomto sychravom jesennom čase dať poriadnu dávku vitamínov, skúste niektorý z nasledovných receptov.

1. Šalát s jablkami a cesnakovým dresingom - natrháme na kúsky umytý hlávkový šalát, nakrájame 100gr cherry paradajok a dve jablká a všetko zmiešame. Dresing pripravíme zmiešaním 2 lyžíc majonézy, lyžice mandľového mlieka, pretlačeného strúčika cesnaku, soli a petržlenovej vňate. Podávame s cesnakovými hriankami a/alebo kuracím mäsom či vajíčkom natvrdo.

2. Coleslaw - tento americký šalát je plný vitamínov a dá sa použiť ako príloha k hamburgeru, mäsu či samostatné jedlo napríklad s hriankou. Pol hlavy bielej kapusty nakrájame na rezančeky, ktoré ešte prekrojíme na menšie kúsky. Posolíme a poriadne popučíme rukami, aby pustila šťavu. Medzitým si nastrúhame jednu väčšiu mrkvu, pol zeleru a nadrobno nakrájame menšiu cibuľu. Všetko zmiešame, pridáme lyžičku soli, dve lyžice majonézy, trochu citrónovej šťavy, okoreníme a osolíme podľa chuti.

3. Šalát s pečenými zemiakmi a medom - môj obľúbený šalát, keď som veľmi hladná a nechcem iba čistú surovú zeleninu. Tri väčšie zemiaky poriadne umyjeme a v šupke nakrájame na tenké plátky cca pol centimetra aj menej. Poukladáme na plech, osolíme a pokvapkáme lyžicou oleja. Pečieme v rúre kým nezačnú hnednúť. Medzitým si umyjeme rukolu, mladý špenát alebo iné šalátové listy a dáme do misy. Nakrájame k tomu hrsť paradajok a pripravíme si dresing - lyžička horčice, lyzica medu, soľ, korenie, lyžica majonézy. Zemiaky po upečení zmiešame so zeleninou a podávame s medovým dresingom.

03.11.2015 22:58

Najjednoduchšie je samozrejme ísť tam, kde je všetko pod jednou strechou a vyzerá to aj celkom čerstvo. Takže veľa z nás zamieri do supermarketu. Ale mnohokrát vidíme zvädnutú zeleninu, splesneté ovocie a zhnité mäso. Tak čo teraz?

Najzdravšie a najekologickejšie by bolo vypestovať si všetko doma. Ale tí z nás, ktorí majú len panelákový balkón, túto možnosť nemajú. Ak nám nejde o úplnú potravinovú sebestačnosť, vieme si dopestovať aspon niečo. Bylinky ľahko vypestujete aj na parapete za oknom. Na balkóne môžete zasadiť cherry paradajky, jahody, či chilli papričky. Kto má aj malý kúsok pôdy, vie si dopestovať ovocné kríky, či trochu šalátu alebo mrkvy.

Ten zvyšok zeleniny a ovocia si môžeme dokúpiť na trhu. Sú však aj takí podnikavci, ktorí ráno nakúpia v Lidli a predávaju so stopercentnou prirážkou ako domáce. Ak má však babička na trhu len niekoľko druhov sezónnej zeleniny a je vidieť, že to nie sú výstavné supermarketové kusy, vyzerá to bezpečne.

Potom sú tu systémy debničiek, ktoré ponúkajú často zeleninu v biokvalite alebo aspoň lokálnu a nehnojenú syntetickými hnojivami. Tento systém je pre tých lenivejších, každý týždeň vám produkty dovezú domov. V Bratislave mám odskúšané zatial dve firmy - Bio pre Vás a Debničkári. S oboma som bola spokojná a kvalita ovocia a zeleniny bola vynikajúca.

Stále nám ostáva otázka, kde nakúpiť čerstvé mäso, vajíčka, klobásy a iné dobroty. Vajíčka ideálne od babky susedky, čo má na dvore sliepky. Kvalitné bývajú aj bio vajíčka v supermarketoch. Mäso a mäsové výrobky sú najproblematickejšie. V bio kvalite sú pre peňaženku poriadnym zaberákom. Niektoré debničkové systémy ponúkajú aj mäso, okrem nich je dobré obrátiť sa na biochovy v danej lokalite. 

Med zoženiete u lokálneho včelára. Dajte si ale pozor, veľa včelárov svojich zverencov kŕmi cukrom a nepúšťa ich vôbec von z úľa, aby opelili kvety. Najistejšia je osobná obhliadka na mieste činu :)

Najlepšie je teda, keď osobne poznáte osobu, ktorá pestuje a chová jedlo, ktoré si dáte na tanier. Ak máte priateľský vzťah, je menej pravdepodobné, že vám ponúkne nekvalitné alebo dokonca škodlivé produkty.

03.11.2015 15:03

Keďže je tu dušičkový halloweensky a najmä tekvicový čas, ponúka sa otázka - čo s ňou (teda s tou tekvicou). :) Tu sú nejaké recepty - všetky bezlepkové a bezmliečne: 

1. Pečená tekvica s hruškou - 

Jednu hokaido tekvicu, alebo menšiu oranžovú tekvicu očistíme a nakrájame na kúsky. To isté urobíme s 2ks hruškami nashi a 2 ks červenými cibuľami. Na plech dáme 3 lyžice cesnakového oleja, navŕšime tam zeleninu a hrušky a pridáme 1 neočistenú prekrojenú hlavičku cesnaku rezom dolu. Pečieme v rúre do zmäknutia - cca 3/4h. Podávame s cícerovou plackou a zeleným šalátikom.

 

2. Americký tekvicový koláč

Očistíme 1 oranžovú tekvicu, pokrájame na kúsky a cca 1/2h pečieme v rúre. Potom rozmixujeme s 5 lyžicami javorového sirupu, vanilkovým cukrom, pol lyžičkou škorice a 2 celými vajíčkami. Máme pripravenú plnku. Korpus pripravíme nasledovne - zmiešame cca 1dcl oleja s 200gr bezlepkovej múky - schar Mix-it, pohánková ryžová a pod.), 1 vanilkový cukor a štipku soli. Vymiešame cesto, zabalíme do fólie a necháme oddýchnut v chladničke cca 1/2h. Potom vyváľame plát, ktorý dáme do tortovej formy tak, abybolo pokryté dno a steny do výšky cca 3cm. Nalejeme plnku a pečieme na 180 stupňov cca 3/4h. 

3. Krémová tekvicová polievka

Očistíme tekvicu a pokrájame na kúsky. Na oleji speníme cibuľku, poprášime bezlepkovou múkou, pridáme kúsky tekvice a podlejeme vodou. Osolíme a okoreníme. Varíme do zmäknutia, potom pridáme cca 3 lyžice mandľového mlieka, necháme prevriet a odstavíme. Rozmixujeme a môžeme podávať.

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>