Blog
Keďže nemôžem momentálne jest lepok, mlieko a sóju, je to s chlebom veľmi problematické. V obchode kúpené bezlepkové chleby sú buď neskutočne nechutné, alebo obsahujú mlieko či sóju. Takže mi ostáva jediné - piecť vlastný chlieb. Po dlhom čase sa mi podarilo nájsť recept, ktorý je ako čerstvý veľmi chutný. Ak sa hneď nezje, treba ho zamraziť, lebo ak stojí pár hodín, už to nie je ono. A teraz k receptu:
Potrebujeme pol kila múky (bezlepková schar mix B, pomixovaná s celozrnnou bezlepkovou, pohánkovou, prosovou, celozrnnou ryžovou, mandľovou, kukuričným škrobom a pod.), 2 lyžice psyllia (rastlinná vláknina, dá sa kúpiť v lekárni či v obchode so zdravou výživou), 1ks droždie, 3 lyžice oleja, lyžička soli, lyžička drvenej rasce, lyžička cukru.
V miske zmiešame psyllium s 3dcl vody a necháme napučať aspoň pol hodinu. Medzitým dáme do druhej misky 2dcl horúcej vody, lyžičku cukru a rozmrvené droždie. Do veľkej misy na cesto nasypeme ostatné ingrediencie. Keď je psyllium vo vode napučané a na droždí sa začnú robiť penové kopčeky, obe misky vylejeme do veľkej misy s múkou a poriadne premiešame. Cesto bude dosť riedke, ale to nevadí, v prípade že ideme robit napríklad žemle, môžeme pridať viac múky aby sa ľahšie tvarovali. Dáme kysnúť do rúry na 50 stupňov na cca 50min zakryté utierkou. Keď vykysne, vyberieme, rúru dáme na maximum a necháme aspoň 5 min vyhriať. Medzitým cesto ešte raz pomúčenými rukami premiesime a preložíme polotekutú guľu cesta opatrne na plech. Ten rýchlo dáme do rúry spolu s miskou vody (bude sa z nej vyparovat para a zabezpečí chutnejšiu kôrku na chlebe). Pečieme cca 1h na 230 stupňoch, postupne môžeme teplotu trošku znížiť. Po miernom vychladnutí krájame ostrým nožom a nezjedené krajce zamrazíme.
No, ak na to prídem, dám vám vediet. Moje dvaapolročné dieťa totiž je iba prílohy, biely jogurt a ovocné kapsičky. A tak skúšam a skúšam urobit to jedlo pre ňu zaujímavejším. Možno aj pre vás to bude inšpirácia.
1. Špargľa so zemiakovou kašou
2. Trojfarebná kaša
3. Šalátový zajac
Detičkám prajem dobrú chuť!
Raňajkami sa začína deň, tak my tento blog začneme niečím, čo si do bruška dáte s veľkou radosťou.
1. Avokádová nátierka - 2 zrelé avokáda vydlabeme a rozpučíme vidličkou. Pridáme nadrobno nasekaných 8ks cherry rajčín, 2 cesnaky a šalotku/kúsok póru/mladú cibuľku. Zalejeme lyžicou limetkovej/citrónovej šťavy, okoreníme a osolíme.
2. Prosovo-ryžová kaša s mandľovým mliekom a medom - v hrnci zohrejeme mandľové mlieko, v ktorom rozmiešame instantnú prosovo-ryžovú kašu. Dochutíme medom.
3. Mandľovo-banánový šejk s javorovým sirupom - v mixéri rozmixujeme jeden banán, 3dl mandľového mlieka, lyžicu manľového alebo arašidového masla a 2 lyžice javorového sirupu.
4. Bezlepkové a bezmliecne lievance - do misky dáme jedno vajce, vanilkový cukor, štipku soli, 2dl mandľového mlieka a dosypeme ryžovú/pohánkovú/bezlepkovú, prípadne zmes múk. Nezabudnime na pol vrecúška prášku do pečiva. Z cesta na rozhorúčenej panvici robíme lievance. Podávame s domácim džemom alebo javorovým sirupom.
5. Celozrnná hrianka s cesnakom a grilovanou zeleninou - na plech naukladáme nakrájanú zeleninu, ktorú práve nájdeme v chladničke :) - mrkva, pór, cibuľa, baklažán, cuketa... Okoreníme a osolíme, pečieme domäkka. Podávame s cesnakovou hriankou.
Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.