Ako na ružičkový kel?

18.10.2017 11:33

Málokto ho má rád a pritom je chutný a zdravý. Ponúkam vám tri recepty:

1: Rizoto s morčacím mäsom a ružičkovým kelom - na tuku opražíme dohneda jednu väčšiu nadrobno nakrájanu cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané mäso, po osmahnutí podlejeme a dusíme. 20 minút pred dokončením pridáme prepláchnutú ryžu, ružickový kel a kukuricu, podlejeme ešte viac, ak je potrebné - ryža sa napije vody. Osolíme, pridáme mletú rascu a čierne korenie.

2: Zapekaný ružičkový kel - predvaríme si umyté a očistené hlavičky kelu a zemiaky. Zatiaľ si pripravíme bešamel - v nesladenom mandľovom mlieku rozmiešame dve lyžice múky, tri prepeličie vajíčka, roztlačený strúčik cesnaku, soľ, korenie a červenú mletú papriku. Vymastíme si jánsku misu, dáme do nej hlavičky kelu, nakrájané zemiaky a zalejeme. Pečieme asi pol hodinu, môžeme na záver posypať syrom.

3. Hustá zeleninová polievka s krupocovými haluškami - Urobíme si svetlú zápražku, pridáme očistenú nakrájanú zeleninu (cibuľa, ružičkový kel, cvikla, brokolica, karfiol...). Po osmahnutí zalejeme vodou, pridáme bio bujón, soľ, rascu a čierne korenie. Medzitým si pripravíme halušky - zmiešame tri prepeličie vajíčka, bezlepkovú múku, ryžovú krupicu a soľ. Keď je zelenina mäkká, cez haluškovník sádzame priamo do polievky halušky. Keď vyplávajú, môžeme servírovať.