Ako sa stravovať v horúčavách

01.08.2017 11:27

Ortuť na teplomeri dávno preskočila tridsiatku a tí, čo nemajú v práci klimatizáciu, preklínajú globálne otepľovanie. Aj stravou si však viete spríjemniť príliš horúce dni.

1. Nejedzte, ak nie ste hladní. Naozaj, niekomu to nerobí dobre a celý deň vie existovať na minerálke a ovocných šťavách. Pokojne si dajte ľahké raňajky, cez deň len ovocie a večeru až neskôr, keď sa trochu ochladí.


2. Viac čerstvého ovocia a zeleniny, menej vareného jedla. Šalát vám v tejto horúčave pomôže určite lepšie ako kapusta a knedľa.

3. Pitný režim! Na ochladenie sú najlepšie vlažné nápoje, nie studené. Tie studené si telo musí najprv zohriať na svoju teplotu a pri tom míňa energiu a zohrieva aj samé seba. Ideálne pite čo najviac vody, prípadne vlažný nesladený bylinkový alebo zelený čaj. Maškrtníci ocenia limonádu alebo ľadový čaj osladený trochou medu.


4. Okrem šalátov a čerstvého ovocia vyskúšajte aj rýchle mäsko na prírodno, napríklad s varenou zeleninou alebo malým šalátikom. Cestoviny s kopou zeleniny ale bez syra vám určite urobia lepšiu službu ako lasagne bolognese.

5. Vyskúšajte domáce nanuky - rozpučíme ovocie (maliny, ríbezle, banán, marhule, kiwi...), pridáme trochu javorového sirupu na osladenie a plníme do nanukových formičiek. Vieme vytvoriť aj farebne atraktívne dúhové nanuky pre deti.


Tak sa držte v tom teple!