Chutné bezmliečne omáčky

07.05.2018 09:48

Často sa ma pýtate, čím nahradiť mlieko a mliečne výrobky pri varení. Pre mňa bolo najhoršie urobiť chutné a zdravé omáčky a pritom nepoužiť mlieko, smotanu alebo syr. Ako teda na ne?

1. Slivková omáčka k mäsu - na masti si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme sušené slivky a zopár ružičiek karfiolu. Zalejeme vodou a trochou mandľového mlieka. Osolíme a pridáme biele korenie a mletú rascu. Dusíme domäkka a po vychladnutí rozmixujeme.


2. Univerzálna hnedá omáčka - túto omáčku robím spolu s mäsom a dá sa rôzne dochutiť. Dve cibule nakrájame nadrobno a na oleji speníme. Pridáme mäso a spolu ešte trochu orestujeme. podlejeme a pridáme asi 0.5dcl mandľového mlieka, soľ a čierne korenie. Dusíme asi hodinu kým sa mäso nedorobí a cibuľa sa čiastočne rozvarí. V prípade potreby podlievame a na koniec zahustíme.


3. Paradajková omáčka na cestoviny - na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajky, podlejeme a varíme. Ochutíme soľou a bazalkou. Jednoduché a výborné.