Čo s tekvicou
Keďže je tu dušičkový halloweensky a najmä tekvicový čas, ponúka sa otázka - čo s ňou (teda s tou tekvicou). :) Tu sú nejaké recepty - všetky bezlepkové a bezmliečne:
1. Pečená tekvica s hruškou -
Jednu hokaido tekvicu, alebo menšiu oranžovú tekvicu očistíme a nakrájame na kúsky. To isté urobíme s 2ks hruškami nashi a 2 ks červenými cibuľami. Na plech dáme 3 lyžice cesnakového oleja, navŕšime tam zeleninu a hrušky a pridáme 1 neočistenú prekrojenú hlavičku cesnaku rezom dolu. Pečieme v rúre do zmäknutia - cca 3/4h. Podávame s cícerovou plackou a zeleným šalátikom.
2. Americký tekvicový koláč
Očistíme 1 oranžovú tekvicu, pokrájame na kúsky a cca 1/2h pečieme v rúre. Potom rozmixujeme s 5 lyžicami javorového sirupu, vanilkovým cukrom, pol lyžičkou škorice a 2 celými vajíčkami. Máme pripravenú plnku. Korpus pripravíme nasledovne - zmiešame cca 1dcl oleja s 200gr bezlepkovej múky - schar Mix-it, pohánková ryžová a pod.), 1 vanilkový cukor a štipku soli. Vymiešame cesto, zabalíme do fólie a necháme oddýchnut v chladničke cca 1/2h. Potom vyváľame plát, ktorý dáme do tortovej formy tak, abybolo pokryté dno a steny do výšky cca 3cm. Nalejeme plnku a pečieme na 180 stupňov cca 3/4h.
3. Krémová tekvicová polievka
Očistíme tekvicu a pokrájame na kúsky. Na oleji speníme cibuľku, poprášime bezlepkovou múkou, pridáme kúsky tekvice a podlejeme vodou. Osolíme a okoreníme. Varíme do zmäknutia, potom pridáme cca 3 lyžice mandľového mlieka, necháme prevriet a odstavíme. Rozmixujeme a môžeme podávať.