Deti a ovocie

27.06.2017 10:25

Teploty sa pomaly šplhajú nad tridsiatky a deti i dospelí ledva vládzu dýchať, nieto ešte jesť varené jedlo. Prichádza čas čerstvého ovocia! Ale čo s deťmi, ktoré ohŕňajú nos aj nad ošúpaným jablkom a malinami priamo z kríka? Dnes vám prinášam zopár tipov, ako vyberavého drobca presvedčiť, že chutné sladké ovocie sa oplatí ochutnať.

1. Prezentácia je základ - deti jedia hlavne očami. Naservírujte to lákavo a deti sa o ovocie pobijú. Skúste pozriet inšpirácie napríklad tu: www.pinterest.com/pin/195273333824547015/

U nás sa najviac jedáva, keď sme práve von. Kvôli tomu som zadovážila kvalitnú a peknú delenú dózičku, v ktorej nosíme ovocie a iné jedlo na výlety a ihrisko. Vyzerá to nádherne a deti z nášho ´slona´ jedia veľmi radi.

2. Pravidelnosť - ponúkajte deťom ovocie každý deň na desiatu, na olovrant, či ako dezert po obede. Postupne si na to zvyknú a začnú ovocie považovať za bežnú súčasť svojej stravy. Vždy, keď prídu pýtať keksíky a sladkosti, ponúknite im slivku či hrsť malín. Ak sú naozaj hladní, vyskúšajú.

3. Vždy na očiach - každý deň pripravte na stolík v obývačke tanier s očisteným ovocím a nechajte ho na očiach. Svojich konzumentov si určite nájde, hlavne, ak bude pekne farebne a atraktívne naservírovaný.

4. Pomiešajte nové so známym - niektoré deti sa zablokujú, ak im nasilu budete nútit neznáme druhy ovocia. Ale ak na misu nakrájate známe jabĺčka, hrozno a pridáte napríklad nové kivi či jahody, deti premôže zvedavosť a možno to vyskúšajú.

5. Skúšajte čerstvé aj tepelne upravené - ak aj napriek všetkým trikom a zaujímavému servírovaniu váš tvrdohlavec odmieta, skúste mu ovocie zakamuflovať do varených pokrmov a koláčov. Nastrúhané jablko alebo popučený banán do muffinov, žemľovka či ryžový nákyp s ovocím alebo kompót ako príloha s mäsu s ryžou.