Pohostenie pre hostí s intoleranciami
Moji priateľia často žartujú, že keď idem k nim na návštevu, nemusia nič chystat, lebo si všetko sama donesiem. Ale ak by chcel niekto potešiť návštevu s rôznymi intoleranciami, určite dodržte tieto zásady:
1. Pýtajte sa! Skúste sa najprv opýtať svojho hosťa, čo presne môže a nemôže. Niektorí celiatici alebo silní alergici nebudú jesť nič, co si sami nepripravili, takže si ušetrite sklamanie.
2. Ak už viete, že by si niečo u vás dali, nech vám dajú zoznam surovín, ktoré tolerujú, alebo názvy konkrétnych výrobkov, ktoré môžete priamo kúpiť.
3. Ak teda máte zoznam surovín, môžete pripraviť čokoľvek, keď obmeníte svoj obľúbený recept. Pozor si dávajte na koreniny, hotové omáčky (kečup, horčica, majonéza), práškový cukor, pokrmové tuky, sušené ovocie a oriešky, šunky, syry, paštéty. Zoznam je dlhý, čo? Jednoducho, všetky potraviny, ktoré majú viac ako jednu zložku, tam je potrebné prečítať zloženie, či neobsahuje zakázané látky alebo ich stopy.
4. A teraz pár rýchlych tipov:
Nakrájané ovocie, oriešky a sušené ovocie, neochutené zemiakové lupienky, kukuričný alebo ryžový pufovaný chlebík v horkej čokoláde...
Pripraviť môžete napríklad jednoduché raw guľky - rozmixujeme 20 datlí, pridáme mleté mandle a tvarujeme guľôčky. Tie môžeme obalit v kakau, cukre alebo kokose, v závislosti od toho, čo návšteva toleruje.
Namiesto chlebíčkov pripravte obloženú misu, na ktorú dáte bezlepkové údeniny (napr. Tauris), nakrájanú zeleninu a guacamole dip (recept nájdete tu pod názvom avokádová nátierka). Požiadajte návštevu, nech si donesie pečivo, ktoré toleruje alebo nech vás nasmeruje, kde také kúpite.