Prívarky pre spokojné brušká
Zeleninový prívarok je príjemná alternatíva mäsovým jedlám, zasýti a ešte je aj zdravý. Ako teda na prívarok?
1. Prívarok zo sladkej bielej kapusty - na bravčovej masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu, trošku orestujeme a zalejeme vodou. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a ochutíme: lyžička cukru, lyžička soli, trochu citrónovej šťavy, červená sladká paprika, rasca. Varíme, kým kapusta nezmäkne a šťava trošku zhustne z čiastočne rozvarených zemiakov. Podávať môžeme s klobáskou, volským okom alebo samostatne.
2. Kelový prívarok na kyslo - opražíme si nakrájanú cibuľu na oleji, pridáme na pásiky nakrájaný kel a zemiaky, zalejeme vodou a varíme. Osolíme, pridáme lyžicu až dve octu podľa chuti, bobkový list. Podávame samostatne, alebo s vareným vajíčkom.
3. Mrkvový prívarok - cibuľu si nadrobno nakrájame, očistíme mrkvu a nakrájame na kolieska. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mrkvu, trochu múky a krátko orestujeme. Zalejeme vodou a varíme kým mrkva nezmäkne a šťava nezhustne. Dochutíme soľou, troškou medu a čili. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi a šalátom.