Ryby a histamínová intolerancia
Ak máte histamínovú intoleranciu, jedným z najväcších strašiakov v stravovaní sú pre vás asi ryby. Jesť alebo nejesť a ako sa v tom vyznat?
Ja som ryby niekolko rokov nejedla vôbec. Ale povedzme si úprimne, ryby obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok (zdravé tuky, omega 3 mastné kyseliny, minerály...) a navyše velmi dobre chutia. Nie je teda vhodné vzdat sa ich úplne.
Ak len zacínate s prvou eliminacnou diétou, tam samozrejme ryby nepatria. Ale ak ste už stabilizovaní, je načase potroške skúšať, čo vám prejde a čo už nie. Ja som tieto Vianoce skúšala čerstvo vyloveného pstruha. Dala som si len trošku, s Daosinom a prešlo mi to úplne v pohode. Ale pár týždnov nato som si dala pstruha z rovnakého zdroja, ibaže pár týždnov zmrazeného. A to už bol problém. Do pár minút nastúpila bolest hlavy a žalúdocné problémy. U rýb je teda najdôležitejšia čerstvost. Obe ryby boli po zabití okamžite vypitvané a doma zmrazené. Rozdiel bol len v dobe zmrazenia - 2 dni a 3 týždne.
Ak ste na dovolenke pri mori, určite využite možnost ochutnať čerstvo vylovené ryby. Ideálne priamo od rybára - nechajte ho pred vašimi vlastnými očami rybu zabiť a vypitvať a hneď si ju pripravte. Ak nemáte kuchynku, časté sú reštaurácie, kde si vyberiete rybu priamo z akvária ci nádrže. Takáto ryba bude rovnako čerstvá a môžete bez obáv skúšať. Samozrejme, je potrebné osobne si zvážiť, aké vážne sú vaše reakcie. Ak ide o bolesť hlavy či žalúdočné problémy, vezmite si so sebou lieky a buďte pripravení. Ak máte život ohrozujúce príznaky, testovanie by som zvážila.
Pri rybách však nezabúdajte na to najpodstatnejšie - iba cerstvé a s mierou! A tak ako so všetkými potravinami, HIT je individuálna a preto opatrne skúšajte, co vám prejde a co už nie.