Spoločné jedlo a intolerancie
Milí moji čitatelia. Dnes tento článok nebude o receptoch, ale skôr o tom, aké sociálne ťažkosti nám môže spôsobovať stravovanie. Mám na mysli hlavne tých, ktorí majú (ako ja), rôzne potravinové alergie a intolerancie.
Ak patríte medzi takýchto ľudí, iste vám bude známy môj dnešný zážitok. Dnes sme museli ostať dlhšie v práci, tak sa kolegova dohadovali, že si objednajú pizzu. Dohodli sa, kto si akú objedná a ďalšie podrobnosti a spolu sa tešili, ako sa už konečne najedia. Ja som bola, ako takmer vždy, bohužial z celej tejto diskusie aj aktivity vylúčená. Pizzu nemôžem a ani nič, čo v danej reštaurácii ponúkajú. Tak som bola vylúčená nielen z diskusie ale samozrejme aj potom zo spoločnej večere, ktorú moji kolegovci absolvovali, keď konečne dorazili škatule s voňavou pochúťkou. Ide rovnako o sociálny aspekt spoločného jedla, ako aj o ľútosť nad tým, že si takú dobrotu nemôžem vychutnať aj ja.
Samozrejme, nie je to chyba mojich kolegov, ani reštaurácie, ani nikoho. Jednoducho, takéto sú okolnosti. Ak sa podobná situácia opakuje príliš často, človek sa cíti vylúčený, aj keď to nie je samozrejme ničí zámer. Ale ako s týmto bojovať?
Priznám sa, nenašla som zatiaľ spôsob, ako takéto situácie riešiť. Jediné čo viem, je povzniesť sa na to a povedať si, že sú aj horšie veci v živote. Nikto neumiera, tak sa nič až také hrozné nedeje. Niekedy pomáha plánovať dopredu a doniesť si svoje vlastné jedlo, ideálne podobné, ako sa bude konzumovať pri danej príležitosti. V prípade oslavy si môžete napríklad upiecť koláčik z povolených surovín a doniesť. Pri návšteve reštaurácie sa väčšinou dá s časníkom dohodnúť, aby vám pripravili jedlo, ktoré vám nespôsobí ťažkosti. Možnosti existujú, len sa netreba vzdávať a musíme len skúšať, čo nám najlepšie vyhovuje.