Tri kváskové dobroty
Ak pečiete z kvásku, iste viete, že je zdraviu oveľa prospešnejší ako droždie. Na mojom blogu nájdete aj článok prečo: https://tarvika.webnode.sk/news/kvaskovanie/ Ak už máte za sebou prvých pár pokusov s kváskovým chlebom, je načase vyskúšať aj sladké kváskové dobroty.
Príprava začína ako vždy rozkvasom. Ja mám kvások z bezlepkovej múky mix B, teda začínam rozkvasom z lyžice kvásku, 200g mix B a 200ml vody. To si pripravím večer spolu s lyžicou psyllia v ďalších 200ml vody. Ráno môžeme zapracovať ostatné suroviny podľa jednotlivých receptov (nezabudneme odobrat z kvásku na ďalšie pečenie a dokŕmiť).
1. Škoricové osie hniezda - ráno si do rozkvasu pridáme psyllium vo vode, štipku soli, jeden vanilkový cukor, 2 lyžice oleja a 200g múky - zmes ryžovej, kukuričnej, cícerovej alebo šošovicovej a pohánkovej. Necháme kysnúť ešte tri hodiny, potom vyvaľkáme opatrne za výdatného múčenia na asi pol centimetra hrubý obdĺžnik. Potrieme olejom, navrstvíme jedno väčšie najemno nastúhané jablko (vyžmýkané), dva škoricové cukry a ešte tri lyžice práškového cukru. Zvinieme a odkrajujeme slimáčiky, ktoré ukladáme natesno na plech. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť a zatial rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Pečieme 15 minút pri najvyššej teplote, potom znížime na 200 stupňov a potrieme povrch mandľovým mliekom. Dopekáme asi 30 minút, kým nezačnú hnednúť.
2. Orechový závin s jablkami - cesto je rovnaké ako na osie hniezda. Plnku si pripravíme zmiešaním 100g pomletých vlašských orechov, jedného nadrobno nastrúhaného jablka a 100g cukru. Cesto vyvaľkáme, naplníme a zavinieme. Opatrne presunieme na plech, necháme pol hodiny kysnúť a potom pečieme rovnako ako slimáky.
3. Kváskové parené buchty s čučoriedkovým domácim džemom - do rozkvasu pridáme psyllium, lyžicu oleja, soľ a 200g ryžovej, kukuričnej a mix it múky. Dôkladne premiešame a necháme kysnúť 3h. Pripravíme si parák do hrnca s vodou a privedieme vodu k varu. Cesto rozdelíme na 6-8 kúskov, vyvaľkáme a do stredu dáme lyžicu náplne. Dôkladne buchtu uzavrieme a dáme pariť na cca 20 minút. Podávame poliate maslom a posypané orechami alebo kakaom.