Vianočné koláčiky pre všetkých (HIT, celiakia, BKM)

18.12.2017 14:25

Vianoce sú už tesne za rohom a tak si dáme zopár receptov na koláčiky, ktoré si môžu dopriať i tí, ktorí väčšinu bežných koláčikov nemôžu.

1. Medovníčky - 250g múky (Schar mix IT, pohánková a trochu pšenovej), 6ks prepeličích vajíčok, 4PL medu, 100g cukru, 50g ghee alebo palmarin, pol lyžičky jedlej sódy, perníkové korenie. Všetko zmiešame, cesto necháme hodinku v chladničke odstáť a vykrajujeme medovníčky. Potrieme olejom a pečieme pri 200 stupňoch dohneda.

2. Linecké koláčiky  - na linecké cesto použijeme známy pomer 3-2-1, teda 300g múky (kombinácia kukuričnej a schar mix IT), 200g tuku (palmarin alebo ghee, podľa tolerancie), 100g cukru. Pridáme 2 žĺtka alebo 3 celé prepeličie vajíčka a trochu bio citrónovej kôry. Cesto dôkladne vymiešame a necháme asi hodinu odpočívať. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme tvary. Po upečení na 200 stupňov necháme na plechu úplne vychladnúť (sú dosť krehké) a zlepujeme domácim džemom. Poprášime práškovým cukrom.

3. Griláž - kúpime si bezlepkové grilážové oblátky. Plnka - uvaríme si hustý puding z 1ks vanilkový puding 40g a 400ml mandľového mlieka. V panvici si pripravíme karamel z 200g cukru do ktorého pridáme ghee a po vychladnutí vmiešame do pudingu. Náplňou plníme oblátky a na noc zaťažíme. Nie sú to úplne klasické grilážky ako zo salka, ale veľmi sa podobajú.