Zdravé tuky
Tuky zohrávajú v našom tele velmi dôležité úlohy. Fungujú ako zásobáren energie, rozpúštajú niektoré vitamíny, vytvárajú izoláciu proti nepriaznivým poveternostným podmienkam. Ale veľa z nás sa díva na tuky ako na zlo. Je pravda, že niektoré druhy tukov vo väcšom množstve môžu mat na organizmus negatívne účinky, ale mnohé tuky sú velmi zdravé a môžu pomôct aj s chudnutím.
Tuky, ktoré prijímame v strave, sa delia podla pôvodu na rastlinné a živočíšne. Vo všeobecnosti sa traduje, že tie živočíšne sú škodlivé a rastlinné zasa velmi zdravé. Nemusí to byť však vždy úplne tak. Jasné, že nie je zdravé jest na kilá slaninu a bôčik, na druhej strane ak varíme na lyžičke masti alebo si dáme kúsok syra, organizmus dostane cenné vitamíny a minerály. Ja by som sa živočíšnych tukov, najmä tých z mlieka, až tak nebála.
Ak tepelne upravujete pokrm na rastlinnom oleji, predpokladám, že používate žltý rafinovaný olej. Rafinovaný je však zbavený arómy a všetkých cenných látok, aby sa tak skoro nepokazil. Ak používate panenské rastlinné oleje, tie sa dlhým skladovaním a tepelnou úpravou znehodnocujú, ba môžu sa v nich vytvorit aj škodlivé látky. Výnimkou je kokosový olej, ten dobre znáša vysoké teploty.
Takže ako teda? Ja pri varení striedam kokosový olej a rôzne druhy masti. Použijem iba minimálne množstvo tuku a rôzne druhy panenských rastlinných olejov pridávam do jedla až po uvarení. Na pečenie použivam kokosový olej, ghee alebo mandľové maslo.
Okrem delenia na rastlinné a živočíšne sa tuky delia aj podla obsahu mastných kyselín. Každý tuk sa skladá z mastných kyselín, v rôznom pomere z nasýtených, mono-nenasýtených a poly-nenasýtených. Vo všeobecnosti platí, čím viac je mastná kyselina nenasýtená, tým je zdravšia ale zároven sa aj rýchlejšie kazí. Napriek tomu sú pre náš život dôležité aj tie nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v živočíšnych tukoch. Sú potrebné na stavbu membrán, tukovú izoláciu, rozpúštanie vitamínov a podobne.
Pozrime sa ešte na poly-nenasýtené mastné kyseliny. Oleje s ich obsahom sa rýchlo kazia a preto sa musia skladovat v chladnicke, v tmavej flaši a rýchlo spotrebovat. Najdôležitejšie z tejto skupiny sú omega-3 a omega-6. V našej západnej strave je nadbytok omega-6 mastných kyselín, čo je pre organizmus škodlivé. Preto je potrebné dodať telu čo najviac omega-3 mastných kyselín, aby sa pomer aspoň trochu vyrovnal. Nachádzajú sa najviac v studenovodných rybách a morských plodoch, rybom tuku, menej v rastlinných zdrojoch ako je ľanový olej a ľanové semienka, ešte o nieco menej v rôznych orechoch.
Takže na záver - nebojte sa tukov, pomáhajú nám. Len ich je potrebné striedat a konzumovať s mierou rôzne rastlinné i živočíšne. Navyše, vyšší podiel tuku v strave spôsobuje, že sa lepšie zasýtite a pocit sýtosti vydrží dlhšie. Toto môže pomôcť aj pri redukčnej diéte, kde obmedzujeme množstvo sacharidov.