V týchto chladných dňoch sa treba niečím poriadnym ohriať. Husté sýte zeleninové polievky sú na to ideálne a keď navaríte celý kotol, vydrží vám niekoľko dní.
Ja robievam tieto polievky z rôznych druhov zeleniny. Moja dcéra má rada polievku zelenú - teda hráškovú alebo brokolicovú. Okrem toho často robievam aj tekvicovú, mrkvovú či karfiolovú. Recept je v podstate veľmi jednoduchý - na cesnakovom olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme zeleninu, jeden dva zemiaky na zahustenie a zalejeme vodou. Osolíme a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme v mixéri, ale nepoužijte tyčový, ten to nerozmixuje úplne na krém.
Takáto základná polievka sa dá rôzne dochucovať. Napríklad do hráškovej dávam trochu mandľového mlieka a čierne korenie. Brokolicová a karfiolová sa kamaráti s červenou mletou paprikou a sušenou zeleninou. Mrkvovú dochucujem zvyčajne kvapkou medu a štipkou čili. Do tekvicovej zvyknem pridať trošku majoránky a bobkový list.
Takáto hustá polievka je vhodná na večeru alebo aj ako hlavné jedlo s kúskom opečeného toastu. Dobrú chuť!