Blog

05.12.2018 13:33

Moji priateľia často žartujú, že keď idem k nim na návštevu, nemusia nič chystat, lebo si všetko sama donesiem. Ale ak by chcel niekto potešiť návštevu s rôznymi intoleranciami, určite dodržte tieto zásady:

1. Pýtajte sa! Skúste sa najprv opýtať svojho hosťa, čo presne môže a nemôže. Niektorí celiatici alebo silní alergici nebudú jesť nič, co si sami nepripravili, takže si ušetrite sklamanie.
2. Ak už viete, že by si niečo u vás dali, nech vám dajú zoznam surovín, ktoré tolerujú, alebo názvy konkrétnych výrobkov, ktoré môžete priamo kúpiť.
3. Ak teda máte zoznam surovín, môžete pripraviť čokoľvek, keď obmeníte svoj obľúbený recept. Pozor si dávajte na koreniny, hotové omáčky (kečup, horčica, majonéza), práškový cukor, pokrmové tuky, sušené ovocie a oriešky, šunky, syry, paštéty. Zoznam je dlhý, čo? Jednoducho, všetky potraviny, ktoré majú viac ako jednu zložku, tam je potrebné prečítať zloženie, či neobsahuje zakázané látky alebo ich stopy.

4. A teraz pár rýchlych tipov:
Nakrájané ovocie, oriešky a sušené ovocie, neochutené zemiakové lupienky, kukuričný alebo ryžový pufovaný chlebík v horkej čokoláde...
Pripraviť môžete napríklad jednoduché raw guľky - rozmixujeme 20 datlí, pridáme mleté mandle a tvarujeme guľôčky. Tie môžeme obalit v kakau, cukre alebo kokose, v závislosti od toho, čo návšteva toleruje.
Namiesto chlebíčkov pripravte obloženú misu, na ktorú dáte bezlepkové údeniny (napr. Tauris), nakrájanú zeleninu a guacamole dip (recept nájdete tu pod názvom avokádová nátierka). Požiadajte návštevu, nech si donesie pečivo, ktoré toleruje alebo nech vás nasmeruje, kde také kúpite.

11.10.2018 12:28

Ak vaše deti, rovnako ako moje, odmietajú zeleninu, skúste im ju ponúknuť zakamuflovanú v koláči. Moje dieťa koláč s nutelovou polevou pýta stále. Tu je recept:

Na cesto zmiešame jednu nastrúhanú cuketu, jedno nastrúhané väčšie jablko, tri vajíčka, deci oleja, jeden vanilkový cukor, deci a pol javorového sirupu, pol prášku do pečiva, 50g makovej múky, 50g pohánkovej múky, 150g ryžovej múky. Vylejeme na menší vymastený a vysypaný plech. Pečieme 20-25 minút pri teplote 180 stupňov.

Po vychladnutí koláč potrieme marhuľovým džemom a polejeme nutelovou polevou. Tú si pripravíme zmiešaním troch lyžíc mandľového masla a 50g horkej čokolády.

Koláč obmeníme použitím dvoch cukiet a bez jablka, alebo jedna cuketa a jedna mrkva.

04.10.2018 14:37

Akurát sa nám skončila sezóna letných dovoleniek, tak si môžeme zrekapitulovat, aké poučenia sme si z nich odniesli v súvislosti s histamínovou intoleranciou.

1. Za najväčšie pozitívum považujem oddych, oddych a ešte raz oddych. Na dovolenke nás nenahána nervózny šéf, nepípajú e-maily a nemusíme dieťa vyzdvihnút načas zo škôlky. Netrčíme v dopravných zápchach a nemáme diár plný nesplnených povinností. Ostáva nám iba vyvaliť sa na ležadle pri bazéne, do ruky dobrú knihu a opaľovací krém.

2. Zmena prostredia počas dovolenky vám zdravotne prospeje najmä vtedy, ak sa vyberiete k moru. Morský vzduch a slaná voda pomáhajú pri alergiách, kožných chorobách a samozrejme na psychiku. Tá je pri HIT veľmi dôležitá a navyše na dovolenke zažijete omnoho menej stresu ako v bežnom živote. A stres je jedným z dôležitých faktorov, ktorý vplýva na hladinu histamínu v tele.

3. Pre mňa jeden z najnegatívnejších aspektov dovolenky bolo práve stravovanie. V all-inclusive rezorte si síce vyberiete zo širokej ponuky jedál také, aké môžete konzumovať, ale čerstvosť jedla si ťažšie okontrolujete. Preto je možno lepšie zabezpečiť si dovolenku s kuchynkou a doviezť si so sebou nejaký základ na varenie, ku ktorému dokúpite lokálne čerstvé ovocie, zeleninu a maso. Hoci si tak z dovolenky každý deň ukrojíte čas na varenie, je to lepšie ako mať každý deň reakcie z jedla neznámeho zloženia. Za ten stres to rozhodne nestojí.

Ako ste dovolenkovali vy a aké skúsenosti ste si z toho odniesli? Napíšte mi o tom na facebooku: www.facebook.com/0jedle/posts/2229914620626763

07.05.2018 09:48

Často sa ma pýtate, čím nahradiť mlieko a mliečne výrobky pri varení. Pre mňa bolo najhoršie urobiť chutné a zdravé omáčky a pritom nepoužiť mlieko, smotanu alebo syr. Ako teda na ne?

1. Slivková omáčka k mäsu - na masti si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme sušené slivky a zopár ružičiek karfiolu. Zalejeme vodou a trochou mandľového mlieka. Osolíme a pridáme biele korenie a mletú rascu. Dusíme domäkka a po vychladnutí rozmixujeme.


2. Univerzálna hnedá omáčka - túto omáčku robím spolu s mäsom a dá sa rôzne dochutiť. Dve cibule nakrájame nadrobno a na oleji speníme. Pridáme mäso a spolu ešte trochu orestujeme. podlejeme a pridáme asi 0.5dcl mandľového mlieka, soľ a čierne korenie. Dusíme asi hodinu kým sa mäso nedorobí a cibuľa sa čiastočne rozvarí. V prípade potreby podlievame a na koniec zahustíme.


3. Paradajková omáčka na cestoviny - na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajky, podlejeme a varíme. Ochutíme soľou a bazalkou. Jednoduché a výborné.

13.04.2018 15:54

Máte pocit, že HIT sa týka iba potravín a ostatné veci na ňu nemajú vplyv? Chyba! HIT je jedna z mnohých chorôb, ktoré môže negatívne ale i pozitívne ovplyvniť životný štýl, ostatné choroby a lieky.

1. V prvom rade je samozrejme najdôležitejšia strava. Ak to preženiete s potravinami s väčším množstvom histamínu, môžu vás čakať nepríjemné následky v podobe tráviacich problémov, opuchov, vyrážok a rôznych ďalších nepríjemností.

2. Na HIT má ale najväčší vplyv zdravý životný štýl. Teda dostatok spánku, čerstvá prevažne rastlinná strava, dostatok pohybu (ale nesmie sa preháňať), čo najmenej stresu a najmä veľa radosti v živote.

3. Ostatné choroby - bohužiaľ, ak nás skolí chrípka, alebo máme vysoký tlak, organizmus to vyčerpáva a vtedy sa môžu aj príznaky HIT zhoršiť. Preto je kľúčové udržiavať sa čo najviac v pohode a v zdraví.

4. Aj keď to mnoho ľudí nevie, pri HIT je potrebné dávať si pozor aj na lieky a doplnky výživy, ktoré konzumujeme. Nie všetky sú vhodné pri HIT, preto je potrebné vždy pri predpísaní liekov spomenúť lekárovi alebo lekárnikovi, že máte HIT.

5. Pri HIT sa odporúčajú aj určité šopecifické vitamíny a doplnky stravy. Je to kvôli tomu, že strava s nízkym obsahom histamínu nemusí obsahovať všetky potrebné živiny. Tento zoznam je samozrejme individuálny, ale pre mna je dôležitý vitamín C, D, probiotiká a  omega-3 mastné kyseliny.

A hlavne, pri HIT je najdôležitejšie heslo - všetko s mierou!

16.02.2018 14:31

Ak pečiete z kvásku, iste viete, že je zdraviu oveľa prospešnejší ako droždie. Na mojom blogu nájdete aj článok prečo: https://tarvika.webnode.sk/news/kvaskovanie/ Ak už máte za sebou prvých pár pokusov s kváskovým chlebom, je načase vyskúšať aj sladké kváskové dobroty.

Príprava začína ako vždy rozkvasom. Ja mám kvások z bezlepkovej múky mix B, teda začínam rozkvasom z lyžice kvásku, 200g mix B a 200ml vody. To si pripravím večer spolu s lyžicou psyllia v ďalších 200ml vody. Ráno môžeme zapracovať ostatné suroviny podľa jednotlivých receptov (nezabudneme odobrat z kvásku na ďalšie pečenie a dokŕmiť).

1. Škoricové osie hniezda - ráno si do rozkvasu pridáme psyllium vo vode, štipku soli, jeden vanilkový cukor, 2 lyžice oleja a 200g múky - zmes ryžovej, kukuričnej, cícerovej alebo šošovicovej a pohánkovej. Necháme kysnúť ešte tri hodiny, potom vyvaľkáme opatrne za výdatného múčenia na asi pol centimetra hrubý obdĺžnik. Potrieme olejom, navrstvíme jedno väčšie najemno nastúhané jablko (vyžmýkané), dva škoricové cukry a ešte tri lyžice práškového cukru. Zvinieme a odkrajujeme slimáčiky, ktoré ukladáme natesno na plech. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť a zatial rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Pečieme 15 minút pri najvyššej teplote, potom znížime na 200 stupňov a potrieme povrch mandľovým mliekom. Dopekáme asi 30 minút, kým nezačnú hnednúť.

2. Orechový závin s jablkami - cesto je rovnaké ako na osie hniezda. Plnku si pripravíme zmiešaním 100g pomletých vlašských orechov, jedného nadrobno nastrúhaného jablka a 100g cukru. Cesto vyvaľkáme, naplníme a zavinieme. Opatrne presunieme na plech, necháme pol hodiny kysnúť a potom pečieme rovnako ako slimáky.

3. Kváskové parené buchty s čučoriedkovým domácim džemom - do rozkvasu pridáme psyllium, lyžicu oleja, soľ a 200g ryžovej, kukuričnej a mix it múky. Dôkladne premiešame a necháme kysnúť 3h. Pripravíme si parák do hrnca s vodou a privedieme vodu k varu. Cesto rozdelíme na 6-8 kúskov, vyvaľkáme a do stredu dáme lyžicu náplne. Dôkladne buchtu uzavrieme a dáme pariť na cca 20 minút. Podávame poliate maslom a posypané orechami alebo kakaom.

 

01.02.2018 16:18

Aj vy máte deti, ktoré by stále jedli iba sladkosti, krupicu a čistú ryžu? Skúste im do ich obľúbených jedál vpašovať aj trošku vitamínov.

1. Celozrnné lievance s jablkami v slanom karameli
Najprv si pripravíme cesto na lievance - použijeme 4 prepeličie vajíčka, 1ks vanilkový cukor, 3 lyžice pohánkovej a tri lyžice celozrnnej ryžovej múky, pol prášku do pečiva a mandľové mlieko. Všetko zmiešame a na panvici pečieme na troške oleja lievančeky. Medzitým si pripravíme slaný karamel a jablká - na panvicu dáme 3 lyžice cukru a počkáme, kým trochu zhnedne. Pridáme lyžicu ghee a štipku soli. Miešame, kým sa ghee neroztopí a pridáme nakrájané jablko. Odstavíme a môžeme servírovať - na tanier dáme lievanec a prelejeme jablkovou zmesou.


2. Tapiokový puding s ovocím a orechami
V hrnci si zohrejeme pol litra mandľového alebo kokosového mlieka. Uvaríme v ňom tapiokové guľôčky do zmäknutia a osladíme lyžicou javorového sirupu. Keď puding zhustne, servírujeme v miske s ovocím a orechami.


3. Falošná krupicová kaša
V hrnci privedieme k varu mlieko (kravské alebo mandľové podľa preferencie), postupne prisypávame kukuričnú krupicu, pšenové vločky a celozrnné ryžové vločky. Po zhustnutí odstavíme a servírujeme s kozím maslom, medom a posypané kakaom.

23.01.2018 12:59

Budeme potrebovať (2 porcie): 4 stredne veľké zemiaky, jednu cuketu, 100g slaniny, 6-8 ks prepeličích vajíčok, soľ, korenie, mletá sladká paprika, mandľové mlieko.

Postup: nastrúhame ošúpanú cuketu, posolíme a necháme chvíľku postáť. Medzitým si na kúsky nakrájame slaninu, ošúpeme a na tenké kolieska nakrájame zemiaky. Z cukety zlejeme tekutinu, pridáme do nej slaninu, vajíčka, korenie a červenú papriku. Do vymasteného pekáča dáme vrstvu zemiakov, navrstvíme cuketovú hmotu a prikryjeme zemiakmi. Tie zalejeme zvyškom vajíčkovej šťavy z cukety, rozriedenej lyžicou mandľového mlieka. Pečieme v rúre približne 3/4h na 180 stupňov.

17.01.2018 11:02

Viacerí sa ma pýtate, čo si myslím o diétach, ktoré sú koncipované ako už pripravené a naporciované jedlo, ktoré vám dovezú domov a vy si to iba zohrejete a konzumujete (napríklad Ketodiet, Krabičková diéta, Vitabox a iné).
Pôvodný zámer je iste dobrý. Ušetríte čas a máte presne kontrolované množstvo jedla. Niektoré aspekty takýchto diét ale nie sú úplne ideálne:
1. Jedlo nikdy nie je úplne čerstvé tak, ako keď si ho uvaríme doma.
2. Veľkost porcie je univerzálna a nie je prispôsobená individuálnym potrebám,
3. Zloženie stravy a živín je univerzálne a nie je prispôsobené vašim potrebám.
4. Rozmanitosť stravy je obmedzená.
5. Ochudobňujete sa o radosť z prípravy jedla.
6. Pripravujete sa o možnosť rozhodnúť sa, načo máte chuť.
7. Servírovanie a dekorácia jedla je minimálna, väčšinou konzumujete rovno z nádobky, v ktorej jedlo prišlo.                                                                                                                                 8. Finančná náročnosť.

Každý si musí sám zvážiť, či si radšej uvarí čerstvé domáce jedlo, alebo vyskúša jednu zo škatuľkových diét.

15.01.2018 13:39

Ak máte histamínovú intoleranciu, jedným z najväcších strašiakov v stravovaní sú pre vás asi ryby. Jesť alebo nejesť a ako sa v tom vyznat?

Ja som ryby niekolko rokov nejedla vôbec. Ale povedzme si úprimne, ryby obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok (zdravé tuky, omega 3 mastné kyseliny, minerály...) a navyše velmi dobre chutia. Nie je teda vhodné vzdat sa ich úplne.

Ak len zacínate s prvou eliminacnou diétou, tam samozrejme ryby nepatria. Ale ak ste už stabilizovaní, je načase potroške skúšať, čo vám prejde a čo už nie. Ja som tieto Vianoce skúšala čerstvo vyloveného pstruha. Dala som si len trošku, s Daosinom a prešlo mi to úplne v pohode. Ale pár týždnov nato som si dala pstruha z rovnakého zdroja, ibaže pár týždnov zmrazeného. A to už bol problém. Do pár minút nastúpila bolest hlavy a žalúdocné problémy. U rýb je teda najdôležitejšia čerstvost. Obe ryby boli po zabití okamžite vypitvané a doma zmrazené. Rozdiel bol len v dobe zmrazenia - 2 dni a 3 týždne.


Ak ste na dovolenke pri mori, určite využite možnost ochutnať čerstvo vylovené ryby. Ideálne priamo od rybára - nechajte ho pred vašimi vlastnými očami rybu zabiť a vypitvať a hneď si ju pripravte. Ak nemáte kuchynku, časté sú reštaurácie, kde si vyberiete rybu priamo z akvária ci nádrže. Takáto ryba bude rovnako čerstvá a môžete bez obáv skúšať. Samozrejme, je potrebné osobne si zvážiť, aké vážne sú vaše reakcie. Ak ide o bolesť hlavy či žalúdočné problémy, vezmite si so sebou lieky a buďte pripravení. Ak máte život ohrozujúce príznaky, testovanie by som zvážila.

Pri rybách však nezabúdajte na to najpodstatnejšie - iba cerstvé a s mierou! A tak ako so všetkými potravinami, HIT je individuálna a preto opatrne skúšajte, co vám prejde a co už nie.
 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>