Najlepší bezlepkový chlieb

28.10.2015 19:18

Keďže nemôžem momentálne jest lepok, mlieko a sóju, je to s chlebom veľmi problematické. V obchode kúpené bezlepkové chleby sú buď neskutočne nechutné, alebo obsahujú mlieko či sóju. Takže mi ostáva jediné - piecť vlastný chlieb. Po dlhom čase sa mi podarilo nájsť recept, ktorý je ako čerstvý veľmi chutný. Ak sa hneď nezje, treba ho zamraziť, lebo ak stojí pár hodín, už to nie je ono. A teraz k receptu:

Potrebujeme pol kila múky (bezlepková schar mix B, pomixovaná s celozrnnou bezlepkovou, pohánkovou, prosovou, celozrnnou ryžovou, mandľovou, kukuričným škrobom a pod.), 2 lyžice psyllia (rastlinná vláknina, dá sa kúpiť v lekárni či v obchode so zdravou výživou), 1ks droždie, 3 lyžice oleja, lyžička soli, lyžička drvenej rasce, lyžička cukru. 

V miske zmiešame psyllium s 3dcl vody a necháme napučať aspoň pol hodinu. Medzitým dáme do druhej misky 2dcl horúcej vody, lyžičku cukru a rozmrvené droždie. Do veľkej misy na cesto nasypeme ostatné ingrediencie. Keď je psyllium vo vode napučané a na droždí sa začnú robiť penové kopčeky, obe misky vylejeme do veľkej misy s múkou a poriadne premiešame. Cesto bude dosť riedke, ale to nevadí, v prípade že ideme robit napríklad žemle, môžeme pridať viac múky aby sa ľahšie tvarovali. Dáme kysnúť do rúry na 50 stupňov na cca 50min zakryté utierkou. Keď vykysne, vyberieme, rúru dáme na maximum a necháme aspoň 5 min vyhriať. Medzitým cesto ešte raz pomúčenými rukami premiesime a preložíme polotekutú guľu cesta opatrne na plech. Ten rýchlo dáme do rúry spolu s miskou vody (bude sa z nej vyparovat para a zabezpečí chutnejšiu kôrku na chlebe). Pečieme cca 1h na 230 stupňoch, postupne môžeme teplotu trošku znížiť. Po miernom vychladnutí krájame ostrým nožom a nezjedené krajce zamrazíme.