Šalát na trikrát

06.11.2015 17:55

Pre mňa sú šaláty vo väčšine reštaurácií veľmi nudné. Nakrájané paradajky, papriky, ľadový šalát a kupovaný dresing? Nič pre mňa. Ak chcete do seba aj v tomto sychravom jesennom čase dať poriadnu dávku vitamínov, skúste niektorý z nasledovných receptov.

1. Šalát s jablkami a cesnakovým dresingom - natrháme na kúsky umytý hlávkový šalát, nakrájame 100gr cherry paradajok a dve jablká a všetko zmiešame. Dresing pripravíme zmiešaním 2 lyžíc majonézy, lyžice mandľového mlieka, pretlačeného strúčika cesnaku, soli a petržlenovej vňate. Podávame s cesnakovými hriankami a/alebo kuracím mäsom či vajíčkom natvrdo.

2. Coleslaw - tento americký šalát je plný vitamínov a dá sa použiť ako príloha k hamburgeru, mäsu či samostatné jedlo napríklad s hriankou. Pol hlavy bielej kapusty nakrájame na rezančeky, ktoré ešte prekrojíme na menšie kúsky. Posolíme a poriadne popučíme rukami, aby pustila šťavu. Medzitým si nastrúhame jednu väčšiu mrkvu, pol zeleru a nadrobno nakrájame menšiu cibuľu. Všetko zmiešame, pridáme lyžičku soli, dve lyžice majonézy, trochu citrónovej šťavy, okoreníme a osolíme podľa chuti.

3. Šalát s pečenými zemiakmi a medom - môj obľúbený šalát, keď som veľmi hladná a nechcem iba čistú surovú zeleninu. Tri väčšie zemiaky poriadne umyjeme a v šupke nakrájame na tenké plátky cca pol centimetra aj menej. Poukladáme na plech, osolíme a pokvapkáme lyžicou oleja. Pečieme v rúre kým nezačnú hnednúť. Medzitým si umyjeme rukolu, mladý špenát alebo iné šalátové listy a dáme do misy. Nakrájame k tomu hrsť paradajok a pripravíme si dresing - lyžička horčice, lyzica medu, soľ, korenie, lyžica majonézy. Zemiaky po upečení zmiešame so zeleninou a podávame s medovým dresingom.