Špargľová sezóna!

22.05.2017 11:08

No, možno už je trochu ku koncu sezóny, ale predsa, ponúkam vám tri recepty, ktorými obohatíte svoj jedálniček o túto vynikajícu sezónnu a veľmi zdravú zeleninu. Ja používam radšej zelenú, pretože je mäkšia a nie je potrebné ju šúpať.

1. Špargľa v slaninovom kabátiku - 2 porcie
16ks zelenej špargle varíme 12-15 minút vo vode s lyžičkou soli, cukru a octu. Po uvarení vyberieme z vody a necháme trošku vychladnúť. Po 4ks zabalíme do plátku natenko narezanej slaniny a sprudka opečieme na panvici na ghee alebo masti. Podávame s varenými zemiakmi a zeleným šalátikom.

2. Šalát so špargľou a morčacím mäsom - 2 porcie
Špargľu (cca 6ks) uvaríme ako v predchádzajácom recepte. Na panvici medzitým opečieme kúsky osoleného a koreneného morčacieho masa (200g). Vo výpeku z mäsa upečieme aj 4 hrianky a napokon na kúsky nakrájanú uvarenú špargľu. Pol väčšej hlávky hlávkového šalátu umyjeme a najtrháme do misy. Pridáme jedno väčšie nakrájané jablko a 6 ks nakrájaných väčších reďkoviek. Pridáme špargľu a premiešame. Nakoniec si pripravíme dresing - lyžica olivového oleja, lyžica citrónovej šťavy, soľ a korenie. Na tanier servírujeme šalát, pokvapkáme dresingom, navrch navrstvíme mäso a priložíme hrianky.

3. Špargľová krémová polievka - 2 porcie
V hrnci opečieme na masti jednu nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáma 10ks umytej zelenej špargle, dva ošúpané nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Pridáme soľ, korenie a červenú papriku. Varíme cca 20 minút, rozmixujeme a na záver pridáme trochu mandľového mlieka alebo smotany.