Top recepty pre horúce dni

04.08.2017 10:41

1. Slaný koláč - ak ho jete vlažný alebo nastudeno, je to ideálne jedlo na horúce dni. Cuketový slaný koláč - nahrubo si nastrúhame dve väčšie cukety, pridáme tri vajíčka, pretlačený cesnak, 100g šunky nakrájanej na kocky, 50g strúhaného syra (nemusí byť), soľ a korenie. Premiešame a pridáme celozrnnú múku podľa potreby (napríklad ryžovú, pohánkovú, pšenovú a podobne). Pečieme vo vymastenom a vysypanom pekáči. Po vychladnutí podávame so šalátikom a cesnakovým dipom.

2. Šalát - akýkoľvek! Mne sa osvedčil šalát z rôznych zelených listov - podľa toho, čo máme doma - a sezónnej zeleniny. Ľahký dressing pripravíme z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. K šalátu sa hodia opečené celozrnné bagetky, vajičko natvrdo alebo naprírodno opečené chudé mäsko.


3. Studená polievka - napríklad bulharský tarator, poznáte? Nastrúhame jednu väčšiu šalátovú uhorku, zmiešame so 150g jogurtu a zriedime sladkou smotanou. Dochutíme kôprom, soľou, čiernym korením a cesnakom. Vychladíme v chladničke a môžeme podávať.


4. Pizza - recept na kysnuté pizzové cesto nájdete asi všade. U mňa je kľúčová paradajková omáčka - zmiešam malý paradajkový pretlak s lyžičkou cukru, lyžicou olivového oleja, dvoma pretlačenými strúčikmi cesnaku, soľou a nasekanou bazalkou. Touto omáčkou potriem korpus a obložím sezónnou zeleninou - cibuľa, paradajky, cuketa, baklažán... Navrch trošičku syra a pečieme!


5. Zeleninové cestoviny - toto závisí od fantázie - najradšej používam dostupnú sezónnu zeleninu napríklad takto: na panvici opečiem do sklovita cibuľu, pridám ošúpanú nakrájanú cuketu a opečiem do zlatista. Pridám nakrájanú paradajku a cesnak a už iba prehrejem. Ochutím bazalkou a soľou. Takúto omáčku použijem na kukuričné, ryžové alebo pohánkové cestoviny. Dá sa doplniť aj chudým mäskom nakrájaným na kúsky.