Blog

06.01.2018 20:23

Milí moji čitatelia. Dnes tento článok nebude o receptoch, ale skôr o tom, aké sociálne ťažkosti nám môže spôsobovať stravovanie. Mám na mysli hlavne tých, ktorí majú (ako ja), rôzne potravinové alergie a intolerancie. 

Ak patríte medzi takýchto ľudí, iste vám bude známy môj dnešný zážitok. Dnes sme museli ostať dlhšie v práci, tak sa kolegova dohadovali, že si objednajú pizzu. Dohodli sa, kto si akú objedná a ďalšie podrobnosti a spolu sa tešili, ako sa už konečne najedia. Ja som bola, ako takmer vždy, bohužial z celej tejto diskusie aj aktivity vylúčená. Pizzu nemôžem a ani nič, čo v danej reštaurácii ponúkajú. Tak som bola vylúčená nielen z diskusie ale samozrejme aj potom zo spoločnej večere, ktorú moji kolegovci absolvovali, keď konečne dorazili škatule s voňavou pochúťkou. Ide rovnako o sociálny aspekt spoločného jedla, ako aj o ľútosť nad tým, že si takú dobrotu nemôžem vychutnať aj ja. 

Samozrejme, nie je to chyba mojich kolegov, ani reštaurácie, ani nikoho. Jednoducho, takéto sú okolnosti. Ak sa podobná situácia opakuje príliš často, človek sa cíti vylúčený, aj keď to nie je samozrejme ničí zámer. Ale ako s týmto bojovať? 

Priznám sa, nenašla som zatiaľ spôsob, ako takéto situácie riešiť. Jediné čo viem, je povzniesť sa na to a povedať si, že sú aj horšie veci v živote. Nikto neumiera, tak sa nič až také hrozné nedeje. Niekedy pomáha plánovať dopredu a doniesť si svoje vlastné jedlo, ideálne podobné, ako sa bude konzumovať pri danej príležitosti. V prípade oslavy si môžete napríklad upiecť koláčik z povolených surovín a doniesť. Pri návšteve reštaurácie sa väčšinou dá s časníkom dohodnúť, aby vám pripravili jedlo, ktoré vám nespôsobí ťažkosti. Možnosti existujú, len sa netreba vzdávať a musíme len skúšať, čo nám najlepšie vyhovuje. 

18.12.2017 14:25

Vianoce sú už tesne za rohom a tak si dáme zopár receptov na koláčiky, ktoré si môžu dopriať i tí, ktorí väčšinu bežných koláčikov nemôžu.

1. Medovníčky - 250g múky (Schar mix IT, pohánková a trochu pšenovej), 6ks prepeličích vajíčok, 4PL medu, 100g cukru, 50g ghee alebo palmarin, pol lyžičky jedlej sódy, perníkové korenie. Všetko zmiešame, cesto necháme hodinku v chladničke odstáť a vykrajujeme medovníčky. Potrieme olejom a pečieme pri 200 stupňoch dohneda.

2. Linecké koláčiky  - na linecké cesto použijeme známy pomer 3-2-1, teda 300g múky (kombinácia kukuričnej a schar mix IT), 200g tuku (palmarin alebo ghee, podľa tolerancie), 100g cukru. Pridáme 2 žĺtka alebo 3 celé prepeličie vajíčka a trochu bio citrónovej kôry. Cesto dôkladne vymiešame a necháme asi hodinu odpočívať. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme tvary. Po upečení na 200 stupňov necháme na plechu úplne vychladnúť (sú dosť krehké) a zlepujeme domácim džemom. Poprášime práškovým cukrom.

3. Griláž - kúpime si bezlepkové grilážové oblátky. Plnka - uvaríme si hustý puding z 1ks vanilkový puding 40g a 400ml mandľového mlieka. V panvici si pripravíme karamel z 200g cukru do ktorého pridáme ghee a po vychladnutí vmiešame do pudingu. Náplňou plníme oblátky a na noc zaťažíme. Nie sú to úplne klasické grilážky ako zo salka, ale veľmi sa podobajú.

11.12.2017 12:24

Milí moji priatelia, už o pár dní príde Ježiško, a mnohí z vás premýšľajú, čím pohostiť rodinu počas Štedrovečernej večere. Jeden má celiakiu, druhý nábeh na HIT a tretí HIT aj alergiu na mlieko. Ale nezúfajte, nájdu sa recepty pre všetkých!

1. Kapustnica pre všetkých - s kapustnicou majú problém najmä ľudia trpiaci HIT, celiatici si ju urobia bez múky a s bezlepkovou klobáskou a tí, čo trpia alergiou na BKM, bez smotany a s troškou mandľového mlieka. Ale aj pre HIT mám riešenie - falošná kapustnica zo sladkej kapusty alebo kelu. Recept nájdete tu: https://tarvika.webnode.sk/news/kysla-kelova-polievka-ala-kapustnica-pre-hit-karov/ . Radšej poskúšajte ešte pred Vianocami, čo tolerujete a čo vám už neprejde, a hlavne, s mierou!

2. Ryby! Klasický kapor či pstruh na Vianoce býva výzvou tiež najmä pre ľudí trpiacich HIT. Buď si necháte na rybu zájsť chuť, alebo si dáte menší kúsok úplne čerstvej rybky. Tento rok sa chystám vyskúšať druhú možnosť - týždeň pred Vianocami pôjdem kúpiť pstruhy priamo k rybníku, kde ich chovajú. Nechám si ich čerstvé vyloviť a vypitvať a poputujú rovno do mrazáku. Odtiaľ ich vytiahnem až tesne pred večerou, rozmrazím vo vode a opečiem na panvici obalené v zmesi bezlepkovej múky, soli a korenia.

3. Rezeň - u niekoho sa ryby nejedia a dáva prednosť rezňu. Ak máte čerstvo zmrazené morčacie prsia, rezne nebudú pre HIT problém (ak použijeme prepeličie vajíčka). Celiatici si ich samozrejme obalia v bezlepkovej múke a strúhanke.

4. Zemiakový šalát - recept je u mňa rovnaký ako šalát, ktorý robím na Veľkú noc: https://tarvika.webnode.sk/news/lahsia-verzia-velkonocneho-salatu/ . Pri HIT nahradím vajíčka prepeličími a vynechám kyslé uhorky. V prípade že netolerujete majonézu, skúste kyslú smotanu alebo čerstvý jogurt. Ak máte alergiu na BKM, samozrejme vynecháme jogurt. Ten sa dá nahradiť buď majonézou rozriedenou mandľovým mliekom, alebo kokosovým jogurtom.

Nabudúce si dáme recepty na chutné Vianočné koláčiky pre všetkých!

05.12.2017 10:12

1. Nátierka z prepeličích vajíčok a reďkovky- uvaríme natvrdo 4 prepeličie vajíčka. Ošúpeme a nakrájame nadrobno. Pridáme nadrobno nakrájané reďkovky (pol zväzku), lyžicu majonézy (alebo zmäknuté ghee, podľa toho, čo tolerujete), nadrobno nakrájanú  pažítku, osolíme a okoreníme.

2. Cesnaková rodinná nátierka - na túto nátierku potrebujeme tvrdý syr. Ak nemôžete mliečne výrobky, výborná je kokosová alebo mandľová náhrada. Syr nahrubo nastrúhame, pridáme roztlačený strúčik cesnaku a nadrobno nakrájanú vňať z mladej cibuľky. Pridáme lyžicu majonézy, trochu soli a dôkladne premiešame.

3. Mrkvová nátierka - najemno nastrúhanú mrkvu premiešame s dvoma natvrdo uvarenými žĺtkami, lyžicou ghee, majonézy alebo jogurtu, osolíme a pridáme najemno nasekanú čerstvú bazalku.

18.10.2017 11:33

Málokto ho má rád a pritom je chutný a zdravý. Ponúkam vám tri recepty:

1: Rizoto s morčacím mäsom a ružičkovým kelom - na tuku opražíme dohneda jednu väčšiu nadrobno nakrájanu cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané mäso, po osmahnutí podlejeme a dusíme. 20 minút pred dokončením pridáme prepláchnutú ryžu, ružickový kel a kukuricu, podlejeme ešte viac, ak je potrebné - ryža sa napije vody. Osolíme, pridáme mletú rascu a čierne korenie.

2: Zapekaný ružičkový kel - predvaríme si umyté a očistené hlavičky kelu a zemiaky. Zatiaľ si pripravíme bešamel - v nesladenom mandľovom mlieku rozmiešame dve lyžice múky, tri prepeličie vajíčka, roztlačený strúčik cesnaku, soľ, korenie a červenú mletú papriku. Vymastíme si jánsku misu, dáme do nej hlavičky kelu, nakrájané zemiaky a zalejeme. Pečieme asi pol hodinu, môžeme na záver posypať syrom.

3. Hustá zeleninová polievka s krupocovými haluškami - Urobíme si svetlú zápražku, pridáme očistenú nakrájanú zeleninu (cibuľa, ružičkový kel, cvikla, brokolica, karfiol...). Po osmahnutí zalejeme vodou, pridáme bio bujón, soľ, rascu a čierne korenie. Medzitým si pripravíme halušky - zmiešame tri prepeličie vajíčka, bezlepkovú múku, ryžovú krupicu a soľ. Keď je zelenina mäkká, cez haluškovník sádzame priamo do polievky halušky. Keď vyplávajú, môžeme servírovať.

20.09.2017 11:40

Večer pred pečením si pripravíme rozkvas - lyžica kvásku, 200g bezlepkovej múky schar mix B, 200ml vody. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť do rána. V druhej miske zalejeme lyžicu psylia 200ml vody a necháme napučať. Ráno odoberieme lyžicu kvásku na neskoršie použitie, dokŕmime. Do rozkvasu pridáme psylium s vodou, 100g múky schar mix B, 50g celozrnnej ryžovej múky, 20g cícerovej a 30g pšenovej múky. Pridáme lyžičku soli, lyžičku mletej rasce a lyžicu masti. Premiešame a necháme pod fóliou kysnúť 2-3 hodiny. Znova premiesime a dáme na poslednú polhodinku kysnúť do ošatky (alebo misky vystlanej utierkou a vysypanej múkou. Medzitým si vyhrejeme rúru aj s plechom na 250 stupňov. Do rúry dáme aj nádobku s vodou, ktorá vytvorí v rúre vlhké prostredie. Po pol hodine vyberieme plech, preklopíme na neho chlebík z ošatky, posypeme semiačkami ak chceme, narežeme ho aby nepraskol a šup s ním do rúry. Po 15 minútach vyberieme vodu a znížime teplotu na 220 stupňov. Pečieme ešte asi 45 minút alebo až kým po poklepaní znie duto. Po vybraní z rúry potrieme slanou vodou.

14.09.2017 09:01

Pred pár týždňami som sa opäť vrhla na pečenie z kvásku. Čo to vlastne ten kvások je a aké má výhody (a nevýhody) piecť z neho?

Kvások je zmes múky, vody a baktérií kvasenia, ktoré vytvárajú v kysnutom pečive charakteristickú kyslú chuť a bublinky, ktoré spôsobujú nadýchanosť pečiva. Podobný účinok sa samozrejme dá dosiahnuť použitím droždia, ale nie je to úplne ono. Prečo?

1. Droždie obsahuje iba jeden druh baktérií - sú to kvasinky Saccharomyces cerevisiae - podobné ako pivovarnícke kvasnice. Naproti tomu, kvások obsahuje rôzne baktérie prirodzene sa vyskytujúce v obilí. Je tam menšie riziko intolerancie, pretože z jedného druhu je menej baktérií ako v droždí.

2. Kvások je zdravší ako droždie a vhodný aj pre ľudí s intoleranciou droždia. Práve preto, že v kvásku sú iné baktéríe ako v droždí a je ich tam viac druhov.

3. Chuť chleba a pečiva je s kváskom lepšia. Skúste si vziať klasický chlieb z potravín, ktorý je pečený s droždím a domáci kváskový. Ten kváskový je kyslejší a má špecifickú chuť. Je to práve vďaka použitiu kvásku. Ak to raz ochutnáte, tú chuť už nezabudnete!

4. Pri pečení bezlepkového chleba s kváskom je pečivo a chlieb aj na druhý deň takmer ako čerstvé. Aspoň u mňa bol často problém so skladovaním bezlepkového chleba. Už o pár hodín po upečení bol ako guma. Kváskový bezlepkový chlebík vydrží chutný omnoho dlhšie.

5. Obsahuje menej lepku. Správne kváskové kysnutie prebieha viac ako 12 hodín a za ten čas baktérie pomaly rozkladajú lepok. Určité množstvo lepku v chlebe z pšeničnej a inej lepkovej múky samozrejme ostane, čiže nie je vhodný pre celiatikov. Pre zdravých ľudí je lepší, pretože príliš mnoho lepku môže postupne uškodiť aj neceliatikom.

A nevýhody? Pečenie z kvásku je časovo náročnejšie - hlavne na organizáciu času. Prvý rozkvas väčšinou trvá 8 až 12 hodín a potom sa s cestom ešte niekoľkokrát s rôznými časovými odstupmi pracuje. Okrem toho si musíte doma "chovať" kvások, ktorý vám môže "zdochnúť" alebo splesnivieť. Aj napriek tomu si myslím, že výhody prevažujú. Recept na jednoduchý kváskový chlebík pridám už čoskoro. Veľa informácií získate aj na facebooku v skupine Bezlepkové kváskovanie (uzavretá skupina): www.facebook.com/groups/1844176655905655/

05.09.2017 08:53

Večer pred pečením si pripravíme rozkvas - lyžica kvasku, 100g bezlepkovej múky schar mix B, 100ml vody. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť do rána. V druhej miske zalejeme lyžicu psylia 100ml vody a necháme napučať. Ráno odoberieme lyžicu kvásku na neskoršie použitie, dokŕmime. Do rozkvasu pridáme psylium s vodou, 100g múky schar mix B, lyžičku soli a lyžicu masti. Premiešame a necháme pod fóliou kysnúť 2-3 hodiny. Cesto by malo zhustnúť ale aj tak sa s ním problematickejšie pracuje. Po vykysnutí cesto dáme na poriadne pomúčenú dosku, rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme bagetky. Necháme už priamo na plechu s pečiacim papierom podkysnúť ešte asi 20-30 minút. Potrieme slanou vodou a pečieme na 200 stupňov cca 25 minút, potom teplotu znižime a dopečieme. Na záver znova potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť.

28.08.2017 11:09

Každý sa už ocitol v situácii, že to prehnal s alkoholom alebo urobil nejakú diétnu chybu. Najlepšie je pár hodín či celý deň hladovať a potom začať opatrne s ľahkými jedlami. Na takúto príležitosť je vhodná moja diétna polievka, ktorú pripravíte zo surovín, ktoré určite máte doma.

Budete potrebovať jeden väčší zemiak, lyžicu oleja, lyžicu múky, soľ a drvenú rascu. Na oleji si pripravíte z múky svetlú zápražku, poprášite rascou a zalejete vodou. Do vody pridáme ošúpaný a nakrájaný zemiak, osolíme a varíme domäkka. Koniec :)

16.08.2017 11:15

Ak máte radi hamburgery, nezúfajte, že sú nezdravé. Ak si ich pripravíte doma z čerstvých surovín a zaobídete sa bez hranolkovej prílohy, je to určite prospešnejšie pre vaše telo ako halušky s bryndzou alebo veterník :)

Na samotnú "fašírku" zmiešame 250g hovädzieho mäsa s jedným vajíčkom a štvrtinou nadrobno nakrájanej menšej cibule. Poriadne osolíme a okoreníme a vytvarujeme dve ploské fašírky. Tie na rozpálenom oleji opekáme asi 20 minút spolu z oboch strán.

K mäsu je ideálna domáca žemľa, recept na cesto nájdete napríklad tu: tarvika.webnode.sk/news/najlepsi-bezlepkovy-chlieb/

Z vykysnutého cesta vytvarujeme žemličky, necháme ešte 10 minút podkysnúť na plechu a pečieme cca 20 minút pri 200 stupňoch.

Na hamburger okrem mäsa a žemle potrebujeme aj chutnú zeleninu. Mne najviac chutia listy hlávkového šalátu, plátok veľkej mäsitej paradajky a zopár plátkov cibule (môže byť aj opečená).

Samozrejme nesmie chýbať dressing - napríklad medovo-horčicový: dve lyžičky majonézy, dve lyžičky kremžskej horčice, lyžička medu a soľ.

Po dopečení mäsa žemle rozkrojíme a trochu opečieme. Na spodnú časť žemle dáme lyžičku dressingu, pár listov šalátu, mäso a zeleninu. Zakončíme dressingom a vrchnou časťou žemle. Dobrú chuť!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>